Deletedmom_41 ah ah gözümde canlanır koskoca mazi 😍 çocukluğunu özgürce sokaklarda yaşayan son nesildik sanırım. Bilgisayar, telefon ve tabletler tarafından zihinlerin işgal edilmediği hayal gücümüzün köreltilmediği, oyun kurmayı bildiğimiz yıllar. Uzun bir liste olacak kusura bakmayın 😁
-Annelerimizin çat kapı birbirine gidebildiği güzel komşuluklar vardı ozaman mahalle kültürü vardı. Mahallenin abileri, delikanlıları o mahallenin kızlarına sahip çıkmayı bir görev biliyorlardı. kimseye yan gözle baktırmazlardı.
-Okulda sabahçıysanız veya tatilse sokakta geçirilebilecek hiç bir vakit evde harcanmaz hemen yemek yenip sokağa koşulurdu. Ayrıca acıktığınızda anneden salçalı ekmek istemek o dönemin şanındandı😁
- doksanlarda öyle çizgi film kanalları yoktu. Haftasonları saat dokuza doğru kalkılır ve hemen tv açılırdı çizgi film saatine yetişilirdi 😍 bir de akşam üstü olurdu çizgi film. He-man, ninja kaplumbağalar, jetgiller, taş devri, redkit, scooby doo, richie rich, buggs bunny, tazmanya canavarı, tom ve jerry, casper, aslan kral, hayalet avcıları aklıma ilk gelenler bunlar 😍
- pazar akşamları banyolar yapılıp okul hazırlığı bitirildikten sonra uyumadan önce bizimkiler izlenirdi
- sokakta oynadığımız oyunlar: yerden yüksek, külah savaşı, kesilen hortum parçaları ve mintaxtan hazırlanan deterjanlı su ile baloncuk yapmak, bisiklet çetesi kurmak, yakar top, istop, akşam ebesi, saklambaç, arkama vurma yağlı dondurma, yağ satarım bal satarım, mendil kapmaca, dansa davet biz genelde bunları oynardık ❤️
-tetris oynamak ve sonra sanal bebekler çıkmıştı.
-o zaman şimdiki gibi süpermarket kavramı yoktu her mahallenin bakkal amcası vardı. Para çikolatalar, leblebi tozu, meybuz, göz yaşartan ekşili sakız, tipitip sakız, şıpsevdi, yummy yummy , eti cin, cino favorilerimizdi. Sonra ilerleyen zamanlarda depozitolu kolalar geldi cam şişeden sonra çok acayip birşeydi bizşm için😁 şişesi bitince bakkala geri götürülürdü şişeler.
- duman arabası peşinden koşmak da önemli bir işti. Millet o dumanın içinde birbirini ezerdi 😂
- ayşegül kitapları, cin ali kitapları ilkokul yıllarımda bayılırdım.
-o dönemde dördüncü ve beşinci sınıfa gidenlerin mutlaka kırmızı ve kalın kolejlere hazırlık kitabı olurdu.
- sınıfta öğretmen küme yapardı ve o kümede grup çalışmaları yapılırdı. Kümenin başkanı olmak çok havalı bir işti. Eğer sınıf başkanı olamadıysanız küme başkanı olmak da insanı havalı biri yapardı ilkokulda. Hiçbiri olmazsa küme sözcüsü olmaya gayret edilirdi😂
- o dönem öğrencilerinin mutlaka halk kütüphanesine üyeliği vardı. Kütüphaneden düzenli olarak kitap alınır ve okunurdu.
-okulda dönem ödevi verilirdi. İtinayla kütüphaneye gidilir dönem ödevi hazırlanır, düz kağıdın altına çizgili defterden koparılan kağıt ataş ile sabitlenip pilot kalem ile elde yazardık. O dönem pilot kalem kullanmak ciddiyet isteyen bir işti 😁
- kokulu bir silgi vardı o döneme damga vuran koklamaya doyamazdık. Üzerinde arı resmi vardı diye hatırlıyorum. Sahi noldu o silgilere artık göremiyorum raflarda valla olsa yine alırdım 😍
- Günlük yazmak ve ajanda tutmak özellikle biz kızlar için çok önemliydi.
- harçlıklar biriktirilir ve hey girl dergisi alınırdı. Hele ki hayran olduğunuz kişinin posteri varsa o sayıda mutlaka alınırdı o dergi 😍
- saçlarımıza minik çiçek tokalar takardık o tokaların tam ismi neydi hatırlayamıyorum. Sonra ayaktan geçirmeli taytlar vardı. Evi olan barbie bebekler çıkmıştı bir de hala içimde ukdedir babam çok pahalı olduğu için alamamıştı 🥲
- o döneme ait şarkılar ❤️ Ben 🥲 Milenyuma geçilince şarkılarında ruhu kalmadı. Tarkan, sezen aksu, barış manço, aşkın nur yengi, nilüfer, mustafa sandal, harun kolçak, ali güven, burak kurt,izel, çelik, ege daha bir sür isim. Bence pop müziğin altın yıllarıydı.
-Evlerde iki kaset çaları olan teypler vardı. Kasetlerin üzerine radyodan sevdiğimiz şarkıları sarardık. Ya da başka bir kasetten diğerine 😍
Daha çok şey yazabilirim buraya ama şu haliyle bile liste aşırı uzun oldu. 😅