Adakizim Mayalama sıcaklığından daha sıcak yarım su bardağı süte 1 paket toz maya ekleyip 20-30 dakika aktive olmasını bekliyorum. Mayanın üzerinden 5 lt. ye kadar yazıyor ama ben 1 lt. ye 1 paket kullanıyorum genelde. Sonra serçe parmağımı 3-5 saniye beklettiğimde yakıyorsa aktive olmuş mayayı süte karıştırıyorum ve bu aralar sıcak olduğu için battaniyeye sarıyorum. 5-6 saat sonra baktığımda süt gibiyse bekletiyorum. Ama 2 saatte bir bakıyorumdur durumuna. Koyulaştığında alıp ağzı açık olarak dolaba kaldırıyorum sonraki gün kullanıyorum. Bekletme süresi ortam sıcaklığına göre değişir. Kayınvalidemin evi serin oluyor arada koyulaşması 12 saati bulurken kendi evimiz çok sıcak olduğundan 8-9 saatte olabiliyor. Arada kontrol edersen daha iyi olur. Annem nerede bekletecekse orada mayasını ekler mayayı ekledikten sonra asla yerinden oynatmazdı. Büyük kapta mayayı karıştırıp küçük kavanozlara paylaşıtırıyorsan yada kavanozlar küçük olduğu çabuk soğumasının negatif etkisi oluyor mudur bilmiyorum. Yanlış yönelndirmek istemiyorum da o yüzden ihtimalli ve uzun yazdım.