Eyllece ADAC sadece oto lastiği testi yapmıyor. Otomobil lastiği testinde çarpışma sürtünme vs gibi bir çok test yapıldığından oto koltuğu testlerini de yapabilecek gerekli teçhizat bilgi ve donanıma sahip kuruluşlar olduğu için onlar yapıyor. (örn; ADAC, Öamtc) Yoykonun Avrupadaki standart testleri yaptırmadığını sanıyordum türk markası olduğu için burda yanılmışım. Kusura bakmayın. Madem kopyala-yapıştır yapıyoruz bende sizin için yapayım.
ADAC testleri ile EEC R44 standardının arasındaki temel farklar
ADAC testleri önden ve arkadan yapılan çarpışma simülasyonlarını ECE R44 standartlarından daha yüksek hızlarda gerçekleştirir yani bebek ve çocuk koltuklarını daha zorlu koşullarda test eder. (ADAC önden 64km, yandan 50 km de test yaparken ECE R44 standardı, testleri 51 ve 29 km yapılmasını yeterli görür.) Basitçe söylersek ADAC’lı bebek ve çocuk koltuklarını tercih edenler, yüksek hızlardaki çarpışmalarda test edilmiş bir koltuğu tercih etmenin rahatlığını yaşarlar.
ADAC testleri, oto koltuklarını ayrıca yandan çarpışma testlerine tabii tutar, kaza anında bebek çocuk oto koltuğunun yandan gelen darbelere karşı korunaklı olup olmadığını ölçer. ECE R44 standardında yandan çarpışma testi yoktur. Yandan çarpışmalar Türkiye’de en çok karşılaşılan kazalardan olduğu için, satın alacağınız oto koltuğunun yandan çarpışmalardaki güvenirliğinin test edilmiş olması önemlidir.
ECE R44 standardı çarpışma testlerinde 1980’li yıllarda geliştirilen P serisi çocuk mankenleri (dummy) kullanır. ADAC çarpışma testleri ise güncel Q serisi çocuk mankenler ile gerçekleştirilir. Q mankenler, P mankenlerden önemli ölçüde farklıdır. Sadece insan vücudunu daha iyi modellemek ve daha gerçekçi hareket ve davranış şablonları sergilemekle kalmazlar, aynı zamanda yan darbe testlerinde de kullanılmak üzere tasarlanmışlardır.
Biz eşimle yabancı kaynaklı sitelerden çeviri yapıp araştırmıştık. ADAC dediğiniz gibi sadece lastik testi olsaydı herkes ADAC testine bakmazdı değil mi sonuçta bu ülkenin araştırmacı gazetecisi bir siz değilsiniz. ADAC’ın olayı zorunlu testler dışında yapılan bağımsız bir test kuruluşu olması ve yukarda da kopyaladığım gibi daha yüksek hızdaki çarpışmalarıda test etmesi. Oto koltuğunda bahsettiğiniz zorunlu testlerin olması yeterli, ancak güvenliğe daha çok önem veren ebeveynler için yapılan testler bunlar, son yıllarda ADAC ile ilgili bazı spekülasyonlar çıkmış bağımsız değil vs gibi ama buna rağmen bağımsız test kuruluşları arasında hala en yetkini ve güveniliri ADAC görünüyor. Bu arada çok ünlü markaların her modelinde test olmamasının nedeni de; markalar gidip benim şu ürünümü teste sokar mısın diyemiyor, ADAC her yıl belli sayıda modeli( çok satılan piyasada tutulan modellerden) kendi gidip müşteri gibi satın alıyor ve teste sokuyor, zaten güvenilirliğini de burdan alıyor.