ipektosunannesi Evet bunu bende geçenlerde öğrendim bir öğretmen arkadaşımdan. Aynı şekilde öğrencilerinin dilinde dolanan bir şey olduğunu aileleri ile iletişim kurduğunu anlattı. Bu süreçte telefon ve tablet kesinlikle yasak denilmemeli aslında. Hele ki bu olay üzerine. Yani evet yapılan şey çok farklı bir boyut, gördükleri de öyle. Ama bu yasak onlar için “neden yasak ki? Neden izlenmesin? Neden ben buna baktım diye her şeyi elimden aldılar?” Sorularını uyandırarak bu sefer de daha fazla merak uyandırmasına sebep olabiliyor. Bu yüzden aşamalı şekilde telefon, tabletten uzaklaştırmak gerekli. Ki evde ne kadar bu konu üzerinden yasaklansa da tıpkı bu olayda ki gibi dışarıda yine herhangi bir yerde karşısına, karşılarına çıkacaktır. Bu yüzden burada iletişim girmeli devreye. Tıpkı olayda annenin yaptığı gibi özel olan şeyler vardır ve bunları kimsenin görmemesi, bilmemesi gerekir gibi cümleler ile desteklenmelidir. Kafasında soruları varsa uygun şekilde cevaplanmalıdır ki cevabı çevrede, internette, başkasında aramasın. Ama bu süreçte bir uzman yardımı daha iyidir. Kendi başına halledilemeyebilir. Maalesef çok kötü bir dünya, kötü insanlar ve kötü olayların yaşandığı bir zamandayız. Ve biz de bu zamanın getirebileceklerine karşı hep atakta olmalıyız. Çocuklarımıza bir şey gizlememeleri gerektiğini, öğrendiği, gördüğü, yaşadığı şey ne olursa olsun anlatması gerektiğini ve konuşarak, anlaşarak aşılması gerektiğini öğretmeliyiz. Çünkü birey yetiştirmek iletişimden geçer. Onlara bunun yanlış olduğunu kızarak, aşağılayıp, bağırarak anlatmak zarar verir. Ve tabi ki aynı şekilde çevresinin de bu evrede daha temiz bir yer olmasını sağlamamız gerekli ne kadar başarabiliriz bu devirde orası muamma elbette. Maalesef oynadıkları oyun, izledikleri videoların altında yanında köşesinde çıkan reklamlar bile bunlarla alakalı olabiliyor. Bunun önüne kim nasıl geçer onu bilemiyorum. Allah tüm çocukları kötülükten ve kötü zihniyetten korusun.