Aygldgnc göbeği düştüğünden beri her akşam aynı saatte yıkayıp masaj yapıp yatırdım. Ve hiç uyandırmadım. Kendisinin kalkmasını bekledim. İlk zamanlar 3 saatte bir uyanırken sonra ilk uykusu 4 saate, 5 saate, 6 saate çıktı. 7de banyo yaptırıp 7:30da yatırıyordum mesela. İlk uykuyu 5 saat yaptı diyelim sonra 3 saatte bir kalkardı yine. Sonraki ay ilk uykuyu 6 saat yapıyorsa yine 3 saatte bir kalkardı. Böyle böyle 4. Aya geldiğimizde gece uyanmadan sabah kalkmaya başladı. Zamanla uzadı yani birden olmadı. Gece uykusu rutini oluşturmak çok önemli ki bebek uzun uyuması gerektiğini anlayabilsin, gece gündüz ayrımı yapabilsin. Bir de gündüzleri uyutmamak çözüm değil. Gündüz uyumadığında da yeterli uykuyu alamazsa gece sık uyanır. Uyku aralıklarını ve uyku işaretlerini takip edin gündüzleri. Size uykusu yok gibi gelebilir, cin gibi bakarlar ama aslında uyku işaretlerini veriyordur. Yatırırsınız yatağına karnı toksa 10 dakikaya uyur. E hiç uykusu yok gibiydi dersiniz. 😂 çocuğu niye uyutuyorsun uykusu yok ki derdi bana annem ama yatağına koyunca uyurdu. İyi gözlemleyin. Saç çekme, kulak kaşıma, çekme, burun kaşıma, gözlerini ovuşturma uyku belirtileridir. İşareti gördüğünüz anda uyumaya götürün. Gözlerinin kıpkırmızı olup, baygın düşmesini beklemeyin. Bunlar aşırı yorgunluk belirtileridir ve uyuyamaz yorgunluktan. Uyku işaretini verip gözlerinin kızarması arasında 10-15dk maksimum yarım saat gibi bir süre var. O süreyi geçirmeyin. Sabahları da 6:30-8:00 arası uyanıyorsa bir daha uyutmayın. 6:30dan önce kalkarsa uyutabilirsiniz. Diyelim ki 6:30da kalktı, günaydın deyip alın kucağınıza birlikte perdeleri açın. Altını üzerini değiştirip emzirin ya da mamayla besleniyorsa mamasını verin. Salona getirin. Biraz oyalayın. Uyku işaretini gördüğünüzde ki bu genellikle 2 saat sonra olur odaya götürün, altını değiştirip besleyin, yatağına koyun. Anlatabildim mi bilmiyorum.
https://www.cicekailem.com/blog/4-6-ay-arasi-bebeginiz-ve-uyku-duzeni
bu sayfayı da okuyabilirsiniz ek olarak.