sumeyyezumraa
OYUN HALISI
Bu sıklıkla sorulan annelerin koşa koşa aldığı ama çoğu zaman hüsranla başlayan, hani yarın saat 1 saat duruyordu koyar koymaz ağladı durmadı. Biz hiç kullanamadık diyen oyun halısına başlangıç ve zaman merak edilen konuların başında geliyor.
Oyun halısına başlangıç ayı bebekten bebeğe değişir ancak ben tüm anne adaylarına iyi bir oyun halısının mutlaka alışveriş listelerinde olması gerektiğini veya kendileri yapacaklarsa da doğumdan önce hazırlayıp kenara koymaların öneriyorum.
Oyun halısı bebekler için çok keyifli görsel aşgılama, el göz koordinasyonu, kendi kendine zaman geçirme, bilişsel gelişim gibi pek çok alan ve beceriyi destekleyen bir oyun aracıdır. İmkanı olan anneler alabilir olmayan veya bebeğine kendi yapmak isteyen anneler yapabilir. Ben sosyoekonomik düzeyi düşük pek çok anneyle çalışıyorum ve örnekleri önerileri verince annelerden hazırdan daha güzel ve işlevsel olan oyun halısı veya diğer oyuncakları yaptıklarına da sık sık şahit oluyorum. O yüzden ben iyisini alamadım bunun piyanosu yok vs diye düşünmeyin. Zaman zaman anneler bu duruma çok üzülebiliyor.
Kendiniz yapacaksanız ki bu sizin yaratıcılığınıza kalmış havuz sosislerinden veya kalın ve esnek bir telin dışına örgüden kılıf içinde biraz destek kumaş vs gibi uygulamalaröa yapabilirsiniz. Üzerindeki oyuncaklaro renkli ve en önemlisi fatklı dokulardaki kumaşlardan dikebilir içlerine poşet vs koyup ses çıkartan nesnelere dönüştürebilirsiniz. Amigurumi yapan anneler çok şanslı amigumiden araba bebek geometrik şekiller vs yapıp asabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokra boncuk vs gibi bebeğin koparıp ağzına alabileceği şeyler içermemesi. Mesela bir anne ufak bir plastik kutunun içine mercimek koyup asmıştı fikir çok güzel ancak bebek o kabı açmayı keşfedebilir bu yüzden mutlaka kabın ağzını yapıştırmak bantlamak streç filmle sarmak gibi ek önlemler de alın. Ve bir de önemli bir nokta mutlaka bir yerine ayna yerleştirin kırılmaz kapıt veya plastik aynalar piyasada mevcut bunlardan edinebilirsiniz. Ayna bebekler için önemli bir aktivite aracı ona da daha sonra değineceğim.
Evet elinizde bir oyun halısı bir bebek var👶🏼👧🏼 Şimdi ne yapacaksınız???
Öncelikle bebeğinizi 2. Aydan itibaren oyun halısı ile tanıştırabilirsiniz. Ancak bu aşamada koyayım da oynasın diye umutlanmayın. Başlangıçta içine kıymadan yanında oturacaksınız ve bebekle oyın halısını inceleyeceksiniz. Ki ne olduğunu anlasınlar. Birden çocuğu içine kıymanız onu ürkütebilir. Synı şey dönenceler için de geçerlidir bebeğin tepkilerine göre aşama aşama bu oyıncaklarla oynamalarını sağlayabiliriz. Bu 2,2,5 ay döneminde bebekler aktif olarak oyun halısıyla haşır neşir olmayacaktır ancak bebekler iyi bir gözlemcisir bakıp inceleyecekler ve zaman geçtikçe sallanan oyıncaklara erişmeye çalışacaklardır. 3 aydan sonra özellikle 4.5. Aylarda oyun halısında altif vakit geçirmeye başlarlar. Ağladı sevmedi diye düşünmeyin bebeğinize zaman verin.
Bir diğer önemli nokta da asılı oyuncakları yine aşama aşama takın ilk aşamada oyuncaksız yatabilir sonra teker teker takın oyuncakları.
Asılı oyuncakların yerini zaman zaman değiştirin ( haftada 1 mesela)
Asılı oyuncakları bazen azaltın ( 3 oyuncak kalsın mesela , bazen tek oyuncak, bazen hepsi gibi)
Bebeğinizin en çok hangi oyuncakla ilgilendiğini gözlemleyin ( henüz uzanıp tutamayabilir en çok hangisine baktı. Hangisini hareket ettirdiğinizde gözüyle takip etti, hangisini koyduğunuzda çırpınmaya başladı yani sevindi vb) bunlar size bebeğinizle ne yaparak zaman geçireceğinize bebeğinizin nelerden hoşlandığını anlamanıza yardımcı olacaktır.
Halıyı ve oyuncakları belirli aralıklarla yıkayın
Şimdilik oyun halısı ile ilgili aklıma gelenler bunlar☺️
Sevgiler ve tüm bebeklere keyifli vakitler geçirmelerini dilerim