Merhaba sevgili anneler..
2 yaşındaki oğlumu bugün çocuk doktorumun önerisi ile çocuk psikiyatristine götürdüm. Erken dönem işe başladığımdan, anane bakıyordu ve yoğun dönem tv ye maruz kaldı. Çok geç konuşmaya başladı ve kullandığı kelimeler 50 adet ile sınırlı. 2 kelimeli cümle kurmuyor hatta sadece 2 heceli kelimeler söyleyebiliyor. Örn araba diyemez, kitap diyebilir. Bu kitap da diyebiliyor ama kitabı ver diyemiyor. Genel olarak nesnelerin adını biliyor ama söyleyemiyor. Basit komutlara tepki veriyor ve özellikle bişeye odaklanmamışsa (kitaba ya da oyuncağa) ismine bakıyor. Ama bişeye odaklanmışsa adına asla dönüp bakmıyor. heyecanlandığınfa parmak uçlarında sekerek koşuyor. 2-3 günde 1 kez kendi etrafında dönerken görebiliyorum. Suyla oynamayı çok seviyor, bardak aldığında hemen içindeki suyu boşaltıyor. Kendisi bişey anlatmak istediğinde göz teması kuruyor ancak biz ona anlatmak istediğimizde bakmıyor. Birşeyler anlatmaya çalıştığında bizim anlamadığımız kendi dilinde uzunca cümleler kuruyor ancak anlaşılır değil. Sembolik arkadaşı yok, yemek yemeye ve alt değiştirmeye direnç gösteyor, katı yemek hiç istemiyor. Yürürken ayaklarını sürüyor ve sürekli biyerlere çarpıp düşüyor. Tüm bu şikayetler ile psikiyatriye gittim ve fahiş bir ücret karşılığında 3 dk lık muayene ile atipik otizm teşhisi koydu. Kapıdan girer girmez bu şikayetlerimi anlattım ve 5 dk nın ardından oğluma bir oyuncak verdi, annene götür dedi, oğlum getirdi, ondan al babana ver dedi, bunu yapmadı ve diğer başka oyuncakları bana getirmeye başladı. İsmine seslendi 5-6 defa, bizimki dönüp bakmayınca atipik otizm dedi. Sizce bu kadar kısa bir muayene ile bu teşhis konulabilir mi ? Ben uyaran eksikliği olduğunu düşünüyordum ama yanlış anlamayın konduramamaktan değil, muayenenin yetersizliğinden dolayı atipik otizm olduğunu da düşünmüyorum. Çünkü çalıştığım için ilgilenemedim, eğitici oyunlar oynatamadım, 65 yaşındaki annane ile büyüdü diyebilirim. Bazı şikayetler de benziyo açıkçası ama doktora da güvenemedim, oysa araştırıp iyi bir doktor olduğundan gitmiştim ama bizlere tavrı da çok sertti, çocuğa da ısınmadan komut vermeye başladı. Bu gibi durum yaşayan var mı, ya da atipik otizm teşhisi konan biri yazabilir mi, nasıl ayırt ederim ?