mamalika mesela benim sağıp verdiğimi bilen kayınV ve kayınP sütü sağarak verince, sütümün erkenden biteceğini sandılar (kendileri hastanede çalışmışlar yıllarca), bu yüzden eşime memeden emzirsin diye birçok kez söylemiş olmaları gerekiyor ki, eşim de bugün emzirmeyi denedin mi?
Bugün sağım az çıktı sanki, bebek emmediği için olabilir mi? Hadi bugün dene diye bu 2-3 ay içerisinde ufak ufak teşviklerde bulundu.
Eve ziyarete gelen birkaç kişi, neden direk emzirmiyorsun diye sordu…
Yani bazı insanlar hadleri olmayan sorular sorabiliyorlar. Bende terbiyesizlik yapmadım sanane demedim ve ml miktarını görmek bizim için önemli dedim (bebeğim prepatüre)
Annemi bazı bazı videolu arıyorum, bebeğin mama saatine denk geliyor, biberon içiyor oluyor, o biraz konuşuyor, artık memeden içebilir, büyüdü bebek vs diye
Şimdi bazı şeyler var bunları bilmek görmek gerek
-Annenin sağlığı yerindeyse, yeme içmesi iyiyse, stresi yoksa, pompayla uzun bir dönem süt çıkartabilir (çıkartmak isteyene) internette bunun yüzlerce örneğini gördüm. Sütünü sağıp sürekli bağış yapan bir kadın tanıyorum amerikada
-Gerçekten hem anne için hemde bebek için bence faydalı, bebeği emzirmek kolay değil, bebek büyüyor, kilo alıyor, bizim için kolay olmuyor tutmak, taşımak, ağırlaşıyor, çocukta çok ciddi bir alışkanlık yapıyor, hele ki çalışan anneler için….
Gittiğim bir kursta, bir kadının çocuğunu sadece emzirdiğini, çocuğunun biberonu kabul etmediğini, ve bu yüzden kreş vaktinde sabahtan akşama kadar aç kaldığını öğrendim. Bu yüzden biberonla tanıştırmak çok olumlu.
-Anneye çok fazla pozitif anlamda vakit kalıyor, bize ne kadar boş vakit, o kadar çocukla ilginme fırsatı, evle, kendimizle ilgilenme fırsatı, mental olarak dinlenme fırsatı, mesela ben 20 dk süt sağarken eski filmleri izleme alışkanlığı geçiştirdim ve inanılmaz bir film kültürüm olmuş oldu….
-Bebek doğrudan biberondan içiyor, tıkandığında vs daha kolay müdehale edebiliyorsunuz, ne kadar içtiğini günlük kontrol edebiliyorsunuz… gün gelecek toz süt vermek gerekecek, bazı çocuklar emzik bile tanımıyor. Emziğin çocuğu oyalamakta çok pozitif etkileri var.
-Bir de kısacası kime ne, çocuk sizin, meme sizin. Kimseye bir şey açıklamak zorunda değilsiniz. İsterseniz hiç vermezsiniz. Zaten 8 ay içmiş….
İlk 3-4 ay çocuğun bağırsak sistemleri, böbrek sistemlerine daha uygun diye anne sütü var… zaten sonrasında sağdığımız şey gerçekten beyaz sudan ibaret içinde ne kadar vitamin var ki? Çok yağlı yemek yiyip çok süte üretken olmak lazım kaliteli süt için. Benim sütümün çok kaliteli olduğunu düşünmüyorum çünkü ben çok kilolu değilim, yediğim de ancak beni idame ettiriyor.
-Ayrıca bir yerden sonra gerçekten sütü kesmek gerek çünkü hormonlarımızın dengesi bozuluyor, evet biz anneyiz ama cinsiyetimiz kadın, bu hormonların yerine gelmesi gerek.
Fazlaca süt vermeye devam eden insanların saçları dökülüyor, vücutlarında başka eksiklikler oluşuyor. Bunun dengesini bulmak önemli…
-O kadar umrumda değil ki, kimin bebeğini ne kadar emzirdiği, memelerinin sütle taştığı 🤣 biz milka inekleri değiliz…