morjaguar ilk başta bizde çok korktuk. Bizim anaokulu öğretmenimiz keşfetti diyebilirim. İlkokulda da test yapıldı oğlum Şuan 15 yaşında. O zaman bu kadar bilgi ve tecrübemiz de yoktu açıkçası. Oğlum çok hızlı düşündüğü için dile dökemiyormuş, bunu da okuma yazmaya başladığında anladık. Beyni hızlı hareket ediyor ama dili ve eli beynine uyum sağlayamıyordu. Dil terapisine başladık. Sonra araştırmaya başladık birçok yazarın seminerlerine gittik. Birkaç psikiyatrist ilaç önerdi ama pedagogumuz ilgili ve tavsiyelerine uyarsak gerek yok dedi. Çünkü ilaç bir süre sonra bağımlılık yapıyormuş ve onsuz yapamıyormuşlar dedi. Bize bir program verdi, yapılan test sayısal zekası ve müzik yeteneği yüksekti. İlk olarak yüzme ile başladım, sonra piyano dersi almaya başladık. Ondan sonra stem ve robotik kodlama dersleri , İngilizce ve basketbola başladık. Enerjisini atıp disipline olması içindi. Oğlum stem derslerinden sonra arduino set aldırdı ve kendi kendine öğrendi.( kod yazarak çiçek sulama, sonra eve yangın alarmı ve bir çok şey yaptı), ortaokul da özel okulda tam burslu okumaya başladı, hibritli araba üretti, yurtdışında bir matematik ve fen olimpiyatlarında derece yaptı, ayrıca Tübitak projesinde dereceye girdi. Lisanslı voleybolcu ve yarıda bıraksa da Taekwando mavi kuşak. Tamamen pedagogumuzun bizi zamanında doğru yönlendirip disiplinli çalışmaya teşvik etmesinden kaynaklı. Şuan fen lisesinde okuyor ve kendi oyun sitesini kurdu. Telif haklarını almaya çalışıyor. Programın App sürümünü yapacak prosedürleriyle uğraşıyor.
Bu arada ortaokula başlarken kendine koyduğu hedef Boğaziçi moleküler biyoloji ve genetik mühendisliği. Hayırlısı ile onu da yapacağını düşünüyorum.
Pedagog bize zekasını doğru kullanması için onun yeteneklerine göre yol çizdi. Çok şükür diyorum. Küçüğüm 3. Sınıf o da özel okulda okuyor abiden dolayı oda indirimli. Onun da sayısal zekası yüksek ve onunda resime kabiliyeti var. 3 yaşında yüzmeye başladı, jimnastiğe oradan da basketbola devam ediyor.
Abiyi gördüğü için ikincide destek almadan onu da güzel yönlendirdiğimizi düşünüyorum. Şuan o da stem ve robotik kodlamadan sonra kendi kodlamalarıyla oyun türetti. Resimden ders alıyoruz ve gerçekten yaşına göre çok çok iyi. İngilizce ve Almanca dersleri alıyor ve kolay ilerliyor Şuan. Bakalım ilerisi ne olacak . Şuan onun hedefi de uçak mühendisliği.
Kızım da Eylül de 3 yaşında olacak. Bu yazdıklarınızın hepsi bizde de var, artı puzzle hastasıyız. Şuan abilerden çarpmaları ezberlerken ezberledi, istiklal marşı, ve yabancı şarkılar, büyük ihtimalle kızımda üstün zekalı . 10 sene önce ne kadar korkuyorsam Şuan çok rahatım. O zaman imkanlar kısıtlıydı ama şu an herşeye erişim sağlayabiliyorsunuz. Test yaptırmasınız bile pedagogla görüşüp gelişimi için neler yapılabilir ona göre bir yol haritası çizin.
Otuz milyon kelime
Evet beyinli çocuk
Bütün beyinli çocuk
Çocuğunuza sınır koyma 1-2
Sevmek yetmez
Üstün yetenekli çocuklar
Üstün zekalı çocuğa yardım
Her çocuk üstün yeteneklidir
Çocuklar için 5 sevgi dili
Bağırmayan anne baba olmak
Geliştiren anne baba
Çocuğunuza kulak verin
Yetişin çocuklar
Bu kitapları okumanızı tavsiye ederim. Daha var ama aklıma gelmiyor. Kitaplığıma bakıp yazarım. Birde üstün zeka ile yazılmış bir çok makale ve seminerler var. Onları da okuyup dinleyin. Aklıma gelen bunlar sorunuzla varsa cevaplarım