2024ten merhaba :) çok güzel bir post olmuş. 800 küsür mesajdan sonra tekrar canlandırmak istedim.
15 ay 20 günlük ikiz oğullarım var. Böyle gelişim postlarından çok faydalanıyorum, bir çok konuda fikir veriyor. Özellikle dil gelişiminde hangi kelimeleri öğreniyor akranları diye baktığım ve gündeme aldığım çok oldu. O yüzden ben de detaylı bir şekilde paylaşmak istiyorum.
Fiziksel gelişim: 8 dişleri var, azı dişin bir tanesi patladı çıkıyor. Ek gıdaya başladığımızdan beri sarımsak veriyorum, bağışıklıkları güçlendikçe diş sancısı hafifliyor. Merdiven çıkma işini daha seri hale getirdiler. Parmak ucuna yükselip zıplıyorlar (kurbağa taklidi yapmıştım o şekilde öğrendiler 14 aylıkken). Sandalye, koltuk tepesindeler. Koşmayı serileştirdiler.
Oyunlarımız: ben etkinlik yapamıyorum. Vaktim kalmıyor, yapsam da yiyorlar :D bol bol saklambaç, yakalamaca oynuyoruz. Araba sürüyoruz. 10. Aydan itibaren legooynamaya başladılar. Dans ediyoruz. Şarkı söyleyelim deyince mmmmm diye mırıldanıp olduğu yerde sallanıyorlar. Gece deyince yüzünü kapatıp gündüz deyince açarak gece-gündüz ooynuyoruz. Bulaşık makinesi boşaltmak, çamaşır makinesine kirli atıp temiz çıkarmak, kurutmaya atmak işlerini hep beraber yapıyoruz. Apartmanın önüne çıkıp çiçek kokluyor, kum oynuyor, kedi kovalıyoruz. Sert kapaklı kitapları inceliyor, bildikleri kelimelerle ara bul yapıyoruz. Hayvan taklit ediyoruz. Örneğin kelebek görünce kollarını çırpıp pır pır diyorlar. Balıkta dudakları büzüyoruz. Aslan-kaplanda pençe atıyoruz. Kurbağada zıplıyoruz.
Sar sar makarayı tamamen taklit ediyorlardı gen aylarda ama ya umursamıyorlar ya unuttular şarkıya eşlik etmiyorlar bu ara.
Beceriler: kapı tıklatma, alkış, gel gel, elektrikli süpürge anlatmak için eliyle yeri süpürür gibi yapma ve vuu deme, çiçek koklayalım deyince burun çekme yapıyorlar. Ayak, el, göz, burun, saç, kulak, yanak, popo, bacak, kafa vücutlarından öğrendikleri. “Ayy canıım” deyince kardeşine sarılıyorlar. Öpücük atıyorlar. Kaşık çatal kullanımı biraz daha iyileşti ama hala her öğün sonrası mutfağı süpürüp bir tabak yemek topluyoruz yerden ve nerdeyse her öğün sonrası banyo yapıyoruz :'
Kelimeleri: anne, baba, annanne, Allah, bir, gel, ayak (ayak, ayakkabı, çorap, terlik hepsine ayak diyorlar), el, pipi, göö (göz), popo, otur, attı, düş (düştü), gırgır, korktu, araba, miyav, kedi, hav, üüü (horoz sesi), u-uuu (maymun sesi), pır pır, kuu (kuş), mama, meme, dede, teyze (nadir diyorlar), abla, kapı, şarkı, atlet, alo, babaamm(babaanne), aydede, çiş, kaka, pis, gol aklıma gelen kelimeleri.
Çoğu eşyayı tanıyorlar. Kirli kıyafetini eline verip makineye at deyince götürüp atıyorlar. Sarı, mavi, kırmızı rengi oyuncakları üzerinden ayırt ediyorlar (mavi arabayı getir deyince seçme gibi). Gün içinde kardeşiyle oynuyorlar daha çok, ben oyunu kurup çekiliyorum ya da yanlarında oturuyorum.
3 öğün, aralarda meyve. Hala emiyorlar gece gündüz. Gecede 3 kez uyanıyor ikisi de (en az 3 🫠). Hala ana kucağında sallayarak uyutabiliyoruz. Desteksiz uyku ve deliksiz uyku annelik fantazim 😅
Buraya kadar okuyan olduysa umarım sizler için faydalı olur 🌸