minicim bu platformda her görüşten insan var, doğal olarak her türlü cevabı almanız mümkün. Ben kendime düşeni yapıp açıklamada bulunacağım, uygulayıp uygulamama noktasında tercih size aittir. Forumda sorulara cevap verirken en sık şahit olduğum konu “hayızlı olmak neden ibadetlere engel olsun, Allah bizi o halimizle neden huzuruna kabul etmesin, o bir hastalık değildir” oldu. Sadece Kur’an odaklı yaklaşan ve kendine başka hiçbirşeyi delil kabul etmeyen bir zümre var. Biz onların aksine peygamberimizin bize emanet olarak bıraktığı ve “bu ikisine iyi sarılırsanız yolunuzu şaşırmazsınız” dediği Kur’an’a ve sünnete uyuyoruz. Mesele din olunca herşeyi mantığımıza oturtma çabamız sonuçsuz kalır çünkü vahiy akıldan üstündür. Allah bir ayette "Allah ve Resulü bir işe hükmettiği zaman, hiçbir mümin erkek ve mümin kadın için işlerinde seçme hakları yoktur.” (Ahzab, 33/36) buyuruyor. İşte tam bu sebeple “benim aklım almıyor, neden böyle” deme durumumuz bitiyor çünkü ortada hadislerle sabit bir hüküm var. Hadisleri kabul etmeyenlere göre ayette sadece ilişki yasaktır onun dışında herşeyi yapabilirsin. Ama biz hadisi savunanlar sadece ayette geçenin değil Allah’ın kendisine verdiği yetkiyle hüküm verme konumunda olan peygamberimizin sözleriyle de amel ederiz. Asr-ı saadet döneminden başlayıp sahabe, tabiin, tebe-i tabiin ve devamındaki nesiller boyunca bütün müctehidler hükümlerini bu hadislere dayanarak vermişlerdir. Sonradan ortaya çıkan zümreyse yüzyıllardır uygulanan bir sistemin yanlışlığını savunup onların hiç akıllarına getiremediği (!) yeni bir fikir ortaya atıyorlar. Herkes kendi tercihlerine göre hareket eder ve ona göre de Allah’a hesabını verir. Ben selefin klasik çizgisindeki uygulanan hükmü söylüyorum siz ona göre içinize sinenle amel edersiniz. Hayızlı halde ibadet niyetiyle başta namaz ve oruç olmak üzere hiçbir şey yapılamaz, camiye girilemez. Kur’an okumak da ibadet niyetiyle ezberden ya da yüzünden okunamaz. Sadece dua anlamı taşıyan ayetler dua niyetiyle okunabilir. Yani kişi korunma amacıyla ve dua maksadıyla bazı sureleri okuyabilir. Mesela fatiha, ayetel kürsi, felak ve nas surelerini okuyabilirsiniz. Küçük bir zümre dışında fetva verme konumunda olan herkesin aynı fetvayı vereceğine hiç şüpheniz olmasın 🌺