Selamun aleyküm güzel anneler 🥰
Mübarek Ramazan ayı geldi elhamdulillah 🥰 daha önce söz vermiş bulunduğum oruç postumu açtım hayırlara vesile olur inşallah 🤲🏻🌹
Burada çok fazla vaktinizi almadan birkaç hususu yazacağım, lütfen dikkatlice okuyun. Yazdıklarımın dışında sorusu olanların sorularını burada dinleyip cevaplayacağım inşallah 😊🌺
-Hayız halinin imsaktan önce kesin olarak bitmesi halinde imsak vakti girmiş olsa bile güneş doğana kadarki sürede gusül abdesti alınıp oruca niyet edilir. -Oruçlu haliyle gusül abdesti alacak kişi ağzına ve burnuna abartılı bir şekilde su vermekten kaçınır, bunları daha yüzeysel yapar çünkü suyu yutması halinde tutmaya niyetlendiği orucu bozulmuş olur. -Kanamanın bittiğinden emin olmayan kimse o gün oruca niyet etmez.
-Hayız hali gün içerisinde biten bir kadın gusül abdesti aldıktan sonra günün kalan kısmını birşey yemeden içmeden oruçluymuş gibi geçirir.
-Tam tersi bir durumda oruçluyken hayız hali başlayan bir kadının iftara kadarki süreyi oruçlu gibi geçirmesi uygun olmaz, bir yudum suyla bile olsa orucunu bozması gerekir.
-Şafiî mezhebine göre, vaktinde tutulmayan bir Ramazan orucunun kazasını yerine getirmeden yeni bir Ramazanın gelmesi halinde kaza ile birlikte ayrca fidye vermek de gerekir.
-Ramazan ayında ve diğer zamanlarda tutulan her oruç
için ayrı ayrı niyet etmek gerekir. Çünkü her gün tutulan
oruç müstakil bir ibadettir.
-Oruç için sahura
kalkmak da niyet yerine geçer.
Niyetin dil ile ifade edilmesi şart değildir. Fakat dil
ile ifadesi güzel olur.
-Oruç haliyle unutarak birşey yiyip içmek orucu bozmaz, ancak “yanlışlıkla” birşey yiyip içenin orucu bozulur, sadece kazası gerekir kefaret gerekmez. Yanlışlıkladan kastım imsak daha olmadı zannıyla hâlâ yemeye içmeye devam eden, yine aynı şekilde iftar oldu zannıyla yemeye içmeye başlayan ama aslında ikisinde de vaktin dışında hareket etmiş olan kişilerin orucu bozulmuş olur. Bu sebeple her iki vakitte süreyi iyi takip etmek çok önemlidir.
-Oruçlu olarak diş fırçalanabilir ama az da olsa su veya macunu yutma tehlikesi bulunduğu için mümkün oldukça imsak öncesi halletmek çok daha uygun olur.
-İmsak vakti girdiğinde ezanı duyar duymaz son lokmamızı ve son yudumumuzu almamız gerekir, daha ezan okunduğu müddetçe vaktim var diye düşünmek doğru değildir, esnek davranmamaya dikkat edelim.
-Sahura kalkmak berekettir ve sünnettir. Kalkmayı ihmal etmeyelim.
NOT: Teravih namazı bu gece itibariyle başlıyor, hüküm olarak farzların öncesinde ve sonrasında kıldığımız sünnetler derecesinde kuvvetli bir namazdır. Bu sebeple titizlikle bu namazı kılma gayretinde olalım. Bunun için illa camilere gitmeye gerek yok, evinizde kendiniz de kılabilirsiniz. Teravih namazı 20 rekattır ama buna güç yetiremeyecek bir mazereti olanlar varsa 8 rekat olarak da kılabilirler. Yeter ki hiç kılınmama durumu olmasın. Dört rekatta bir selam vererek kılınabilirse de en güzeli iki rekatta bir selam vererek kılmaktır. Şafilerin zaten iki rekatta bir selam vererek kılmaları şarttır, hanefilerin de öyle yapması daha güzeldir. Yine de dört rekatta bir selam verecekler olursa bunu ikindi namazının sünneti gibi kılmaları gerekir. Teravih namazı imsak vaktine kadar kılınabilir, bu yönüyle vakit darlığımız yoktur. Kılarken önce yatsının ilk sünneti-farzı-son sünneti, sonra teravih en son da kapanışı vitirle yapmak gerekir.
NOT 2: Mukabele çok kuvvetli bir sünnettir, peygamberimiz her sene ramazan ayında Cebrail aleyhisselam ile karşılıklı birbirlerine Kur’an okumuşlardır. Bu yönüyle yapılması çok güzel bir sünnet yerine getirilmiş olur. Ama şu unutulmamalıdır ki kıraat sayılabilmesi için okuduğumuzda sesimizi asgari düzeyde kendi kulağımızın duyması gerekir. Mukabelede sadece dinleyici durumunda olduğumuz için gözümüzle takip sevabı alsak da yaptığımız hatim yerine geçmez. O yüzden imkan bulabilirsek birkaç sayfa olsa bile kendi okumalarımızı yapalım. İlla hatim bitirme şartımız yok, gayemiz ramazan ayını Kur’an’la dolu dolu geçirmektir, o yüzden hatmimiz bitmeyecek bile olsa Kur’an okuyalım. Ve muhakkak anlamını okuyalım, anlamını bilmeden sadece Kur’an’ı okumak yetersiz kalır. İkisini dengede götürmek en mutedil olanıdır.
NOT 3: Şafi olanlar kafalarına takılan meseleleri lütfen bana mezhebini belirterek sorsunlar 😊🌺