AysimaSmom merhaba güzel anne öncelikle gözünüz aydın kuzunuza sağlıklı uzun ömürler dilerim. Aynı yollardan geçmiş bir anne olarak sizinle paylaşmak istediğim bazı bilgiler var. İlk zamanlar çok bocaladım bende sarılık artınca aç kaldığını anladım 2,5 kg dolaylarında doğmuştu çenesi zayıftı kuvvetli ememiyordu emerken harcadığı efor sebebiyle kilo kaybediyordu. İlk kırk gün meme + mama şeklinde ilerledim. Dediğiniz gibi mama alınca doyuyor ve susuyor uyuyordu. Anne sütüyle asla uzun uyumuyordu bende bu çocuk aç demek ki diyordum. Ve kırk gün sonrasında beni biberon gibi emmeye başladı ilk zamanlar olmayan göğüs ucu yaralarım oldu emzirmek müthiş işkence haline dönüştü. Fakat o kadar küçük kuzumu da anne sütünden mahrum bırakamazdım. Bende yapabileceğim her şeyi yapmaya karar verdim. Öncelikle çok araştırdım, baktım ki doğru bildiğim şeyler aslında doğru değil.
*sağılan süt asla bebeğin emdiği ile aynı değildir. Bebek daha çok süt sağar memeden ve daha çok içer.
*herhangi bir yiyecek ve içecek süt üretimine etki etmez, sütü artıracak olan en önemli şey emzirmektir. Emen bebek oldukça beyine daha çok süt üret mesajı gidecektir. Mama var ise mamadan bi haber olan memeler bebeğin ihtiyacından az süt üretecektir çünkü ihtiyacın mama ile karşılandığını bilmemektedirler.
*Mama sindirimi zor olduğu için daha uzun süre midede kalır ve bu sebepten daha uzun süre tok tutar. Bu sebepten bebekler hemen uyanmaz daha uzun süre uyur. Ama bir yenidoğanın ihtiyacı olan az az ve sık beslenmektir. 2 saati geçirmemelisiniz emzirmek için.
*Biberon ve emzik meme reddine sebebiyet verir. Herkes için verecek diye bir şey söz konusu değil fakat çok büyük bir risktir.
*En en önemlisi kendinize ve sütünüze güvenmektir, bebeğin her ağlaması açlığından değildir. Gaz sancısı olur ağlar, sizi özler ağlar, kucak ister ağlar, korkar ağlar. Ağlamak asla tek başına açlıkla ilgili değildir. Bu şekilde düşündüğünüzde yetersizlik hissinin sizi terk ettiğini göreceksiniz. Doğadaki bütün memeliler yavrularını emziriyorlar, doğal olan emzirmektir. Yaratılışımız bize bu gücü vermiştir. Kaç cc çıktığına bakmadan, hesaplamadan sadece emzirin gitsin. Emin olun siz bebeğinize fazla fazla yetersiniz çevreye kapatın kulaklarınızı. Bebeğinizin durumunu şu şekilde takip edin. İlk kırk gün 24 saat içerisinde 3 defa 1 tl büyüklüğünde kaka yapıyor ise anne sütü alımı yeterlidir. 40 günden sonra çişli bezlerinin ağırlığı önemlidir. 24 saatte 5-6 yumurta ağırlığında çişli bez alıyorsanız sütünüz yeterlidir herhangi bir takviyeye mamaya gerek yok demektir. Fakat tıbbi gereklilikler olur, o zaman tabiki mama kullanılmalıdır. Buna da doktorunuz karar vermelidir.
Son olarak emzirme danışmanları güzel yönlendiriyorlar. İnstagramda emziren anneyi takip edebilirsiniz. Facebookta emzirme sanatı sorunları ve çözümleri diye bir sayfadan destek alabilirsiniz. Ücretsiz yardımcı oluyorlar sizlere. Ve tomrisin emzirme notlarını okuyabilirsiniz. Emin’im ki başaracaksınız. Sevgiler 💕💕