merhaba guzel anneler. kizim tam 20 aylik. son 10 gundur suphelendigim bazi seyler var. oncelikle bu aya kadar kizimin tum ince ve kaba motor gelisimleri normal seyretti. 2 aylikken sosyal gulumseme goz temasi vs hepsi iyiydi. adina tepkisi vardi ozellikle eski videolarina bakiyorum kac gundur. ama son 10 gundur delirmek uzereyim. oncelikle kizim bir sey istedigi zaman isaret parmagi ile gosteriyor ornegin kitabini getirir ve isaret eder ben de adlarini soylerim. ancak ben bir seyi isaret ettigimde , isaret ettigim yere degil parmagima bakiyor. benimle ortak dikkat gelistiremiyor. baba , mama , gel ve aglarken anne disinda baska kelimesi yok. agzi dolu gibi surekli bir seyler mirildaniyor. konusmamanin tek basina otizm belirtisi olmadigini biliyorum. ama 10 kere seslensem belki 1 kez anca bakiyor. takintili bir davranisi yok ancak heycanlaninda ( ornegin tatilde deniz kenarinda oturuyordu her dalga geldiginde kanat cirparak seviniyordu). ve asil problem kesinlikle komut almiyor. bana topu getir. kapiyi ac kapat vs asla yapmiyor. beni algilandigindan bile supheliyim. bazense gel kizim deyince gelir elindekini ver deyince verir. yani anlayacaginiz gel gitli. cani isterse yapiyor. ama hicbir sekilde topu attiramiyorum mesela. esimle yere oturup karsilikli anne topu atti baba topu atti oynuyoruz ama kizim atmiyor. goz temasi kendisi isterse kuruyor. goz temasi icin genellikle iyi diyebilirim ama. yeni bir oyuncak gorunce bana bakar gulumser oyuncagi gosterir gibi bunlar olumlu seyler biliyorum. ancak kizima bir sey ogretemiyorum. odaya girdigimde doner bakar bunda sorun yok ama mesela kitabi getirir parmagiyla baligi isaret eder ben de evet annecim mavi balik derim ama o sirada yuzume bakmaz kitaba bakmaya devam eder. yuzume bakmadan nasil ogrenecek ? 1 ay kadar memlekete tatile gittikX babaannesi orada baya ilgilendi. her gun denize gittik vs. orada dikkatimi cekti zaten kumsalda diger cocuklarla oynamadi. tum gun suyla , kumla oynadi tek basina. yanina cocuk gidince kalkip uzaklasti. onun disinda yemek secmez kurufasulyeden etine kadar yer. catalla kendisi yiyor. besiginde emzigini alip bebegine sarilip kendisi uyuyor. genel anlamda bakmasi kolay uslu cocuktur. ama tek kafami kurcalayan iste bu komut almama ve isine gelmezse beni takmama huyu. yabanci gorunce bakar algilar odaya yabanci biri girdigini. ilk basta cekinir sonra oynamaya baslar karsilik verir. ben gulersem o da guler ancak ben aglarsam bunu algilayamiyor ve guluyor. babasina duskun kosar sarilir yuzunu sever. benim gozumu burnumu gosterir isaret parmagi ile ben tek tek soylerim goz burun diye. ama hadi kizim burnun nerde goster dedigimde sanki anlamamis gibi davraniyor ve gostermiyor sanki hic konusmamisim gibi. nolur bilen biri yardimci olsun. doktora goturmek istedim esim cocuk normal daha cok kucuk sen git doktora delirmissin diyor.