Elmayanaginannesi Daha önce ben de başına bıngıldak kapanmasıyla ilgili sorun yaşayan biri olarak başlık açmıştım.Bence
@adm bu konuyu sabitlemeli. Çünkü bu aslında çok sık karşılaşılan fakat maalesef insanların çok fazla bilgisi olmadığı bir durum!
Bebeklerin kafatası 5 kemikten oluşur ve aralarında eklem gibi boşluklar vardır.Buna “sütur” veya halk arasında bıngıldak deniyor.Bu süturlar 1 veya 1 buçuk yaşına kadar kapanmaz.Erken sütur kapanmasına da “skafosefali” deniyor.Sütur da kapalı olduğu için kafa yanlış gelişiyor ve bir şekil bozukluğu meydana geliyor.Benim oğluma da skafosefali teşhisi 3 aylıkken konuldu.Ve maalesef her anne-baba gibi çoğu doktor da bu durumdan bi haber.Biz allahtan bilgili bir doktora denk geldik ve bizi hemen beyin cerrahına yönlendirdi.Evet bu durum için de ameliyat gerekiyor.Özellikle belirtiyorum “çok az bir ihtimal” de olsa öğrenme güçlüğü yaşatabiliyor bu durum.Ama genelde sadece şekil bozukluğu olarak da kalabiliyor.Yine de büyüdükçe bu şekil bozukluğu bir özgüven kaybı yaratabiliyor çocuklarda ki bu da çocuk psikolojisi için hiç iyi değil.Biz, ileride çocuğumuzun bize “neden” diye hesap sormasını istemediğimiz için ameliyat kararı aldık.Tabii en başta onun sağlığı için! Marmara Üniversitesi’nde Doç.Dr.Adnan Dağçınar bu işin üstadı.4 aydan küçük erken teşhis konulan bebeklere bu ameliyatı endoskopik yapabilen tek cerrah! Tabii sonrasında kask tedavimiz de oldu bir süre.
Eğer bıngıldakla alakalı en ufak da olsa bir şüpheniz varsa vakit kaybetmeden beyin cerrahına görünmenizde fayda var!