Başka bir durum olmadığı sürece ek gıda döneminde kahvaltılara genellikle 7. ayda geçilir. Şimdi sizlere; beni her duyduğumda strese sokan ve toplumsal olarak yapmaya bayıldığımız bir bebek(?) menüsü tarifinin içeriğini sunmak istiyorum. Kendisi görselde şu anda..elinizi vicdanınıza koyun. Görsel olarak ilgi çekici bir yemek mi sizce? Bence kesinlikle değil.
Peki içindeki yumurtayı, peyniri, bebek bisküvisini(!!!!) ve pekmezi seçebiliyor musunuz? Ben seçemiyorum açıkçası.
Peki; hangi dünya mutfağında (bizim mutfağımızı geçiyorum zaten) haşlanmış yumurta üzerine pekmez dökülerek yeniyor?
Hadi geçtim bunları; yaptığınız bu bulamacın kaç kalori olduğunu biliyor muyuz? Haydi hesaplayalım: İçerik genellikle şöyle oluyor 1 yumurta sarısı(çiğ 150 kilokalori, haşlanmış 80-100 kilokalori), 1 çay veya 1 tatlı kaşığı lor veya tuzsuz beyaz peynir (yaklaşık 15-25 kilokalori), 1-2 adet bebek bisküvisi(!!!!!)(18-36 kilokalori ve 2 gram şeker) ve 1 çay – 1 tatlı kaşığı pekmez(15-27 kilokalori). Bazen ek olarak muz, ceviz falan da giriyor. Topladığınızda 150- 238 kilo kalori çıkıyor.
6-8 aylık bebeklerde, anne sütünün yanı sıra ihtiyaç duyulan ek enerji günde 200 kilo kaloridir. Yani bu sevgili bulamaç tek öğünde bebeğinizin 1 günlük ek kalori ihtiyacını karşılıyor (gün içinde ek olarak yoğurt, sebze ve meyve öğünlerinden alacağı ek kaloriyi söyleyemiyorum bile!).
Bebeğiniz ne yediğini anladı mı? Yani yumurta ve peynirin farkında mı? Zannetmiyorum.. sonraki öğünlerini sonuna kadar yiyecek mi? Olasılık düşük; ancak bu şekilde bulamaç yemeye devam ettiği sürece mide hacmi giderek genişleyecek ve aşırı kalori almaya devam edecek; sonuçta hızlı kilo alma ve gıdaları ayrı ayrı yemek istememe ve hep bulamaç şeklinde vermek zorunda kalma ile yüzleşilecek.
Normalde bir bebek, bulamaç içindeki gıdaların hepsini ayrı ayrı verdiğinizde çok daha az miktarda yer. Karışım yaptığınızda nispeten sıvı bir form elde ettiğiniz için midede kalma süresi daha kısa olur ve hepsini yiyebilir.
Diğer bir sorun ise ilerde karşılaşılacak ciddi bir gıda seçiciliği olması durumudur. Bunun nedeni hem karışım halindeki gıdaları zamanında algılayamamak hem de yemesi için zorlayıp hatta arkasından kaşık ile koşturmuş olmak…
Bebeklere; hastalık durumlarında veya yutma zorluğu yaşanan durumlarda gıdaları ezerek veya püre olarak yedirmenizde hiçbir sorun yok ancak rutin beslenme düzeninde lütfen bunu yapmayın. Kısa vadede sizi mutlu edecek olan bu durum; uzun vadede ya “obezite” ya da “beslenmeyi reddetme” şekline dönecektir..ben kefilim.
Ben hiç bulamaç yapmadım hep ayrı ayrı verdim . Az önce kaynanam bulamaç ver öyle daha iyi deyince bı arastirdim ve bu yazıya çok hak verdim . Bana mantıklı geldi . Bulamaç yapan anneler gerçekten beslenme reddi yaşadıniz mi merak ettim ?
Bunu yazan bir doktor.