zynn
Hayırlı olsun ek gıda döneminiz ❤️
Ben sütçüden aldığım sütle mayalıyorum yoğurdu. Nasıl mayalandığını buradan anlatmayayım, youtubedan bebekler için yoğurt ve lor peyniri yapımı diye aratın, birsürü video oluyor annelerin paylaştığı, o videolardan hem yoğurt hem de peynir hatta tereyağı vs yapmayı öğrenebilirsiniz. Bazı anneler günlük sütten yapıyor marketlerdeki, bazıları köy sütünden. Ben köy sütünden yapıyorum çünkü günlük süt aşırı derecede pahalı ya 😬
Her 3 günde bir bir besini tattırıcaksınız. Yoğurtla başlayabilirsiniz, bazıları sebze ile başlayıp yoğurdu sona bırakıyor. Yoğurtla başlayacaksınız diyelim, bir gün 1 çay kaşığı yoğurdu verin, ertesi gün 1 tatlı kaşığı, ertesi gün bir yemek kaşığı. 4.güne bir sebze tattırın. Mesela kabak olabilir, mevsimi. Buharda pişirme aparatı var, ondan edinin bir tane, orda küçük bir parça havucu pişirip, çatalla ezip yine 1 çay kaşığı vs şeklinde 3 gün tattırın. Kabaktan sonra başka bir sebzeye geçin, patates havuç..
Sebzeler bitince meyvelere geçersiniz. Meyveleri de cam rendede rendeleyip tattırırsınız.
Tadımlar ilerledikçe birkaç sebzeyi karıştırıp püre yapıp verebilirsiniz. Çok az pütürlü bırakmaya çalışın ama çünkü püreye çok alışırsa ileride pütürlü yedirmekte zorluk yaşayabilirsiniz. Bir de çok az has zeytinyağı ekleyin içine ki tuvaletini rahat yapsın.
İnek sütü, bal, domates, limon, patlıcan, mantar ve bakla vermemelisiniz. Bakla ve mantar 2 yaşına kadar, diğerlerini 1 yaşa kadar vermeyin.
6 buçuk aylık olunca yumurta sarısına, tarhanaya başlarsınız 8 aylık olunca bulgur, mercimek, kıyma, ilik suyu, pekmez, yulaf, ruşeym başlarsınız. Kıymayı 7 aylık başlayan da oluyor, ben 7 aylıkken başladım. Kuzu kıyma sindirimi rahat olduğu için kuzu kıymayla başlanıyor. Domates salça vs de biraz erken olabilir, ben 10 aylıkken tattırdım alerji olmayınca şimdi bizim yemeklerimizden yiyor bizle birlikte, 11 aylık.