usage merhabalar, sık uyanmaların bir çok sebebi olabilir. Destekli uyutma, diş sancıları, gelişimsel sancılar, gündüz yeni öğrendiği şeyleri geceleri de tekrarlama isteği ( uykudayken vakit kaybediyormuş hissi), ayrılık kaygısı, gündüz bakımverenle nitelikli ve doyurucu zaman geçirememe, gündüz uykularının düzensizliği vb.
Öncelikle destekli uyutuyorsanız yavaş yavaş desteksiz uykuya alıştırmanızı öneririm. Ayağa kalkabiliyor mu şu an da bilmiyorum ama kalkmaya başladığı zaman nispeten daha zor olacaktır uyumayı öğretmek.
Yatmadan önce çok iyi doyurduğunuzdan emin olun, uzun uykuyu etkileyen önemli faktörlerden biridir.
Gündüz uykularınız nasıl bilmiyorum, eğer bir düzeniniz yoksa ivedilikle bir düzen oluşturun. Ayına uygun örnek uyku düzenleri bulabilirsiniz internette.
Biz odasını 4 aylıkken ayırmıştık, kendini bildi bileli odasında, yatağında yatıyor yani, o yüzden hiç ayrı kalamama, sürekli yanında isteme vs gibi sorunlar yaşamadık. Kimi uzmanlar erken oda ayırmayı önerir, kimileri 2 yaşına kadar yatırabilirsiniz der, artık kendi hayat standardınıza göre eşinizle bir karar verin bu konuda. Bence kendi odasında yatması daha sağlıklı, ne kadar erken o kadar iyi kendi düzenini bilmesi açısından diye düşünüyorum.
Akşamları uykuya geçerken bir uyku rutini oluşturun ve her akşam aynı saate tekrarlayın. Bebekler rutin severler.
Şu an da biliyorum gündüz çok yorgun oluyorsunuz haliyle, ama ne kadar nitelikli ve doyurucu zaman geçirirseniz akşam uykularında o kadar rahat uyur. Gündüz kaçırdığı ya da eksiklendiği zamanı telefi etmeye çalışmaz.
Bu zorlu bir süreç malesef, o yüzden uykusuzluk kronik bunalıma ve deprestona ladar götürüyor, uykuyla ruh sağlığı arasında önemli bir bağ var. Lütfen eşinizle vardiya sistemitle çalışın ve mutlaka siz de uyuyun. Uzun bir maraton bu, tek başınıza göğüsleyemezsiniz. Biz ikiye böldük günü, geceleri eşim bakıyordu, gündüzleri ben. Sabah 10′a 11′e kadar uyuyup bebeği ben devralıyordum, sonra eşim yatıyordu. İhtiyaca göre tam tersi sistemi de kullanıyorduk. Böylece hep bir kişi dinlenmiş ve dinç oluyordu.
Zaman içinde bebeğe tahammülünüz azalır, çok doğal, o yüzden eşinizle iyi bir takım arkadaşı olmalısınız.
Biraz uzun oldu kusura bakmayın, hem gündüz hem gece uykuları problemli bir ebeveyn olarak çok çektik biz de, o yüzden çok okuduk, araştırdık, çözmek adına çok uğraştık. Deneyimlerimizi aktarmaya çalıştım o yüzden.