serebro
ablamın tavsiyeleri ile yapıyorum 5 aydır
sadece 2 kez nispeten daha akışkan oldu ama hiç tutmadığı olmadı
okuyun dikkatle uygulayın, sorun olmaz inşallah
en başta besmele ile başlayın
afiyet olsun
- Süt kaynatılacak olan tencerenin içi suyla çalkalanır ki süt dibine tutmasın (zemine su değsin yeter)
- Kaynatırken üzerine tahta kaşık koyarsan taşmayı tam engellemese de yavaşlatır. Üzerindeki kaymağı bozarsan da taşmayı önler
- Kaynamaya başlayınca altını en kısık yapıp yavaş yavaş bi 10 dakika daha kaynat
- Kaynayıp altını kapatınca 1 çay bardağı kadar sütü ayır soğusun, oda sıcaklığına gelince de buzdolabında soğut (çay bardağı kaynar sütle çatlayabilir çay fincanı kupa falan kullan)
Ben coca cola sofra örtüsünü 4e katlayıp kavanozları içine dizip zarf gibi paketliyorum. Hava almaması, ısısını 6 saat koruması lazım kavanozların, ona göre bi örtü falan kullan. Sütü kavanoza doldurmadan önce örtüyü hazırla, kavanozları doldurdukça diz örtünün ortasına.
- Süt 55 derece falan olduğunda kavanozlara paylaştır, 48 derece en ideali, 45 - 50 derece arası mayalama yapılabiliyor ama 47 - 48 en güzel kıvam oluyor, yoksa sünme falan oluyo yoğurtta.
Tam 48ken kavanozlara paylaştırırsan soğur bu sefer, oyüzden daha yüksekken paylaştır kavanozda ayarla dereceyi.
- 48 derece olduğunda dolapta soğuttuğun süte 1 çay kaşığı yoğurt karıştır. Sonra bu karışımı kavanozlara paylaştır. Parmağınla bulaşsa bile yeterli, maksat bakteri bulaşsın.
- Kapaklarını kapat, örtüyle güzelce her taraflarını ört ve maya kavanoza girdikten sonra kavanozları yerinden oynatma, sabit kalsın.
- Kışın 8,yazın 6 saat diyolar, mayalansın dokunmadan.
Sonra 3 hafta bile taze kalıyo ekşimiyo.
Büyük kaba yaparsan kaptan her aldığında kaşıktan ve havadan bulaşan bakteriler yoğurdu ekşitiyo oyüzden küçük kavanozlara yapman en güzeli.
Kaskatı olması için de mayaladıktan 3günden sonra tüketirsen katı oluyo, ilk 3 gün daha sulu oluyo. Kaymağı özellikle yeğenime yedir ❤️
Şifa olsun 😘
termometre yoksa ki bende de yok, serçe parmağın sütün içindeyken 10a kadar sayabiliyosan 48 derece oluyo