KiTAP- KAYNAK ÖNERİLERi
Piyasada çocuk gelişimi ve sile ile ilgili pek çok kitap dergi vs bulunmaktadır. Bazı kaynaklar bilgi ve içerik açısından sıkıntılı olmakla birlikte bazı kaynaklar gayet yol gösterici ve bilgi vericidir. Bildiğim ve önerdiğim bazı kaynakları ufak içerik bilgileri ile sıralıyorum.
-öncelikle bebeğim hangi ayda hangi becerileri gösterir hangi etkinlikleri yapmalıyım diyorsanız size ilk önereceğim kaynak MEB’in 0-36 ay programıdır. burada da öneriler yazacaktım ancak bu kaynak bu konuda yeterli olacaktır yine ara ara sorular içerisinde ufak önerilerde bulunacağım.
http://tegm.meb.gov.tr/dosya/okuloncesi/0-36program.pdf
http://tegm.meb.gov.tr/dosya/okuloncesi/0-36etkinlikkitabi.pdf
https://tegm.meb.gov.tr/dosya/okuloncesi/ebaderaile.pdf
Bu 3 kaynağı da incelemenizi öneririm. Genellikle ailelere bu kaynağı öneriyorum birincisi çok geniş kapsamlı, ikincisi dili gayet açık ve net, üçüncüsü ise ücretsiz olması.
İnceleyip sorunuz olursa sorabilirsiniz tekrar buradan tartışabiliriz.
- gelişimle igili bir diğer önereceğim kaynaklar ise
*BEBEK VE ÇOCUKLAR - LAURA BERK: gelişim alanları ile ilgili yaşlara dönemlere ilişkin bilgiker mevcut akademik bir kitap olmakla birlikte pek çok yeni bilgi edineceğinizden eminim sıkılmazsanız okuyun
* en çok soru gelen çocuk ruh sağlığı ile ilgili ÇOCUK RUH SAĞLIĞI:Atalay Yörükoğlu
*Beyin gelişimi ile ilgili size çok önemli bilgiler ve ip uçları sunacak olan ÇOCUĞUNUZUN BEYNİNE HOŞ GELDİNİZ- NTV yayınları bunun öncesinde BEYNİNİZE HOŞ GELDİNİZ de okunabilir yine aynı yayınevinin
* bebeklik dönemi değil tüm çocukluk dönemi ile ilgili doğa ve çocuk ilişkisinin önemini içeren DOĞADAKİ SON ÇOCUK -TÜBİTAK
* yine çocukluk dönemiyle ilgili montessori felsefesine dayalı bilgilerin yer aldığı 3 kitap -EMİCİ ZİHİN, ÇOCUKLUĞUN SIRRI VE ÇOCUKLUPUN KEŞFİ bu kitaplar çok iyi kaynak kitaplar olmakla birlikte biraz dili ağır ve sıkıcı gelebilir ancak yinede inceleyip ona göre karat verebilirsiniz.
*HARVEY KARP ve TRACY HOGG un kitapları zaten popüler kitaplar olduğu için bilginiz vardır diye düşünerek çok onlara girmiyorum.
*bebeklik döneminde duyuların öneminden bahsetmiştim bununla ilgili ayrıntılı bilgi içeren BEBEKLİK VE İLK ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE GELİŞİM DUYULARIN GELİŞİMİ VE DESTEKLENMESİ- MÜDRİYE YILDIZ BIÇAKÇI
* gelelim etkinlik kitaplarına yanş bebeğinizle neler yapabilirsiniz bunlar hakkında bilgi edinebileceğiniz kitaplara ilk maddede MEB in kaynaklarından bahsetmiştim tekrar vurguluyorum onun haricinde ise,
- RİSkli BEBEKLER VE KÜÇÜK ÇOCUKLAR İÇİN ETKİNLİKLER: adında riskli kelimesinin geçmesine bakmayın tüm bebeklere uygulanabilir güzel etkinlikler mevcut
-ÖĞRENMEDE İLK ADIMLAR
-ÇOCUĞUNUZ VE SİZİN İÇİN MONTESSORİ ETKİNLİKLERİ
olarak suralayabiliriz.
Prematüre ve gelişimsel olarak risk altındaki bebekler ve özel eğitim gerektiren engelli bebek ve çocuklar için de soru gelirse yine kaynak listesi paylaşırım.
Ayrıca ingilizce kaynak ojumak isteyen olursa da yine onun için de bir kaynak paylaşımı yapabilirim.
Belki bu kaynakları inceleyenlerle ara ara soru cevap ve tartışmalar yapabiliriz. Bu tip paylaşımların çom keyifli ve bilgi verici olduğunı düşünüyırum.
Tüm annelere ve bebeklere sevgiler☺️☺️☺️