BEBEK NASIL SEVİLİR? NASIL KORUNUR? (Hijyen-istismar)
bebeklik döneminden itibaren bebeğinize izinsiz kimsenin dokunamayacağı öpemeyeceği kuralını hayatınıza sokmanız gerekiyor. Bu hem hijyen, hem de istismar eğitimi için önemli bir önlemdir.
özellikle dışarıda tanımayan insanlar gelip ellerini ve yüzlerini öpebilir. Zorla pusetinden bebeği görmel isteyebilir. Bu tip durumlarda izin vermeme hakkınızı kullanmaktan çekinmeyin lütfen. Nazik ve espirili bir dille insanları uyarmaktan çekinmeyin tanıdık veya yabancı. Kimin elinde ne mikrop var kim hasta kim uçuklu bilemeyiz. Sonrasında üzülmemek için önleminizi mutlaka alın.
Hijyenle ilgili annaler sürekli koruyamamaktan önlem aşamamaktan yabancı aile bireylerinin bu konuda özen göstermediğinden yakınır. İlk 6 ay yoğunluklu olarak 1 yıl da çocuklarım bağışıklık sistemi gelişmeye devsm eder. Bu dönemde mümkün olduğunca korunmalıdır. Ancak bu aşırıya kaçmamalı abartılmamalıdır da çünkü biliyoruz ki bu konuda aşırı koruyucu davranmak bebeği dahs da hassas hale getiriyor. Her hava koşulunda dışarı çıkarın bebeğinizi çoraplarını ara ara çıkarın bunları hasta olur endişesiyle ertelemeyin. Burada Bahsettiğim şey temas.
Evinize misafir geldiğinde direkt uyarabilirsiniz ancak bunu yapmaktan çekiniyorsanız evde eşiniz vs kim varsa ellerimi yıkayıp öyle alayım çocuğu diye siz veya eşiniz belirtirseniz misafirleriniz mesajı alacaktır. Kapı girişine “ali nin sağlığı için ellerimizi yıkamayı unutmayalım” yazısı asmak da çoğu zaman işe yaratmaktadır. Yine topu doktorunuza atmak da bir çözümdür. Doktorumuz böyle yapmamızı önerdi diyebilirsiniz. Bir diğer çözüm de yarı yarıya oranla el dezenfektanı ve kolonyayı karıştırmaktadır. Gelen misafire hemen çikolata eşliğinde bu kolonyadan tutup yine önleminizi alabilirsiniz.
Bebeğinize dokunurken izin almaları veya dokunmamaları konsunda önlem almak uyarıda bulunmak ayrıca bebeğinize sen bir bireysin sana izinsiz kimse dokunamaz mesajı da vermektir. Sonra 3 yaşına geldiğinde hoop hadi çocuğum otur konuşalım sana kimse izinsiz dokunamaz anlaştık mı demeniz hiçbir işe yaramaz. Çocuk bu şekilde yetişirse yerleşir bu her durum için geçerlidir. Başkasını kırar mıyım dan ziyade çocuğumu nasıl koruruma odaklanın. İnsanlara da nazik bir dille ve gerekçesiyle açıklayınca anlayacaklardır. Ben hergün en az 2-3 kişiyi bu şekilde uyarıyorum. Henüz ters bir tepki aşmadım. Aksine çok haklısınız, ben de dikkat edeyim. Gelinime söyleyeyim o da öptürmesin ve gibi hak veren ve farkındalık geliştiren dönütler aldım. Söyleme tarzınız çok önemli yani.
Çocuklarla istismar eğitiminde en zorlandığımız nokta da budur. Çocuğa izinsiz dokunulmamasını öğretmekte zorlanırız çümkü çocuk o yaşa kadar öyle yatilmemiştir. Gel diyene gitmiş, her isteyen öpmüş vs olan çocuk anlayamaz birden kendisinden izin alınmasını çünkü aksini deneyimlemiştir. Sonra anneler panikle gelir her çağırana gidiyor çok sıcak kanlı hiç çekinmiyor yabancılardan bir türlü öğretemedik. Bizim öğretmemiz imkansız anne ve babadan öğrenir bunları çocuklar unutmayın...
sevgiler