Benim bebeğimin de süt alerjisi var ve ben de yaklaşık 4 aydır diyet yapıyorum süt ürünleri tüketmiyorum. Biz de ek gıdaya beş buçuk aylıkken başladık. Doktor bu şekilde uygun gördü kilo alımı düşüktü. Süt ürünleri tüketmiyor çapraz reaksiyondan dolayı inek yanında keçi vs sütleri de verilmiyor. Günde iki öğün olacak şekilde başladık. Biri meyve biri sebze şeklinde. İlk aşamada az az vermekte fayda var daha sonra alışınca artıracaksınız. Örneğin sebze öğününde kabak, patates, taze fasülye, enginar, kırmızı kapya biber, bak kabağı, semiz otu, havuç gibi mevsim sebzelerinden verebilirsiniz. Önce her sebze için bir çay kaşığı, sonraki gün bir tatlı kaşığı, üçüncü gün bir yemek kaşığı. Alerjik bir reaksiyon olmazsa(pişik, cilt döküntüsü vs.), yemezse çok zorlamadan en az yarım çay bardağı olacak şekilde verebilirsiniz. Bir kez bu üç gün kuralına göre verdiğiniz sebzeye ertesi gün diğer sebzeyi ekleyebilirsiniz. Böylece daha vitaminli ve besleyici olur. Ben içerisine bir çay kaşığı zeytinyağı ekliyorum. Kabızlığı da önlüyor. Biraz böyle devam ettikten sonra bu karışıma pirinç bulgur irmik vs de ekleyebilirsiniz. Bu karışımı ben çatallla eziyorum yada tel süzgeçten geçiriyorum. Biraz pişme suyundan ya da varsa anne sütünden koyarak kıvamını yumuşak hale getirmelisiniz. Doktorunuz bir süre sonra kuzu kıyması ve alerjisi yoksa yumurta sarısına da geçirecektir. Meyve öğününde de cam reddeden geçirdiğiniz kayısı, şeftali, erik, armut, kiraz gibi meyveleri yine üç gün kuralına göre verebilirsiniz. Özellikle kayısı ve armut kabızlığa iyi geliyor çünkü ek gıdaya geçiş sürecinde kabızlık sorunu çok yaşanıyor. Muz ise kabızlık sorunu olan bebeklerde ilk etapta denenmemesi gereken bir meyve. Üç gün boyunca her gün verdiğiniz meyve sebzede sorun olmazsa bundan sonra o sebze yada meyve için üç gün kuralını bir daha uygulamanıza gerek yok. Biraz zaman geçtikten sonra öğütülmüş yulaf, bebek irmiği, pekmez gibi şeylerle besleyici hale getirebilirsiniz. Yine bunun içine de zeytinyağı eklenebilir. Ek gıdalar çok büyük parçacıklar olmayacak hafif pütürlü olacak sadece. Özelllikle bir yaşından önce bal, bakla, patlıcan, domates, çilek, tuz, şeker, kafeinli gıdalar vermemelisiniz. Özetle böyle☺️ Ben meyve ve sebze püresi ile başladım. Hala o şekilde devam ediyorum. Bebeğim altı buçuk aylık. Bir süre sonra çiğneme refleksi iyice gelişince daha katı gıdalara geçeceğim.