merhaba, öncelikle burada yazılan “yuh, tövbe, aman ya rabbi” tarzı yorumları dikkate alıp çocuğunuza bunun çok olağan dışı bir şeymiş gibi aksettirmeyiniz. bir çocuk gelişimci olarak şunları söylemek istiyorum: bu masturbasyon olayı sadece erkek çocklarda değil bazen kız çocuklarında da görülür. tabii kendi kendilerine yapacakları bir şey değil elbette. bunun üzerine araştırmalar var, klitoris bölgesi uyarıldığında neşelenen, keyif duyan bebekler var. erkek çocuklarında biraz daha farklı. kendi cinsel organlarını farkettikleri zaman bazı davranışlar gösterebiliyorlar. sıklıkla ellemek gibi, yüz üstü yatıp sürtünmek gibi. hatta bazı çocuklar bu yüzden çıplak gezmeyi istiyor dikkatleri orada çünkü. bu kesinlikle psikolojik bir rahatsızlık değil. beş yıl boyunca anaokul öğretmenliği yaptım bunlarla nadir de olsa karşılaştım. size tavsiyem böyle zamanlarda sakın çok ayıp bir şey ya da çok olağan dışı bir şey yapıyormuş gibi tepki göstermeyin ki çocuğunuzun merakını daha çok celbetmesin. geçici bir durum. siz onu kendi haline bırakın birkaç dakika eğer kendi kendine bırakmıyorsa oyun yahut başka bir şey teklif edin dikkatini dağıtın. endişelenecek bir durum söz konusu değil. sevgiler 🌸