Zamanlagelen Merhaba sevgili anneler,
Daha önce uyku ile ilgili post yazdım. Ancak çok karıştı ve yeterince öne çıkmadı. Her posta yazıyorum bu püf noktaları ama her anne görmeyebilir.
Öncelikle ben bir uzman, doktor ya da eğitmen değilim. Çok kitap okudum, çok araştırdım. Denedim, yanıldım, hata yaptım. Ve kızım 40 günlük olduktan sonra 45 dakikada bir uyanınca dedim ki dur bu böyle olmayacak. Ayağında sallayan kayınvalidem, gazından uyumuyor annem derken herkesi kovaladım evden 😂 Bir sürü kitap sipariş ettim. Başladım bebek her uyuduğunda okumaya. Anlatacağım rutin bana göre 3 aylık sonrası bebekler için uygulanmalı. Çünkü 3 ay öncesi bebekler daha fazla uyur ve daha sık beslenir geceleri. Ama bebeğinizin ayına göre düzenleyebilirsiniz. Önce rutinden sonra da altın noktalardan bahsedeceğim. Benim kızım 4 ay 23 günlük.
Rutinimiz:
1. Sabah 7-8 arası kalkış. Emzirme, alt değiştirme, agucuk bugucuk, oyun halısında vakit geçirme.
Altın nokta: Bebekler 6-8 arası güne başlar. Geç kalkan bebeğin akşam 8’de uyuması beklenmemelidir.
2. Uyandıktan sonra aktiviteler derken gözümü saate ve çocuğuma dikerim. 2 saat dolmalıdır ve kızım uyku işaretlerine başlar. Kulaklarını çeker benim deli. Sonra derim ki uykuya geçiyoruz.
Altın nokta: Uyku eğitmenleri ya da bazı doktorlar internette ulaşabileceğiniz bebeklerin uyanık kalma sürelerini paylaşır. Mesela benim kızımın ayına göre süresi sanırım 1- 1 buçuk saat arası. Ben o tablolara güvenerek 1 saat geçince kızımı uyutmaya çalışırdım, uyurdu ama 10 dk sonra zıp ayakta, uykuya geri döndüremezdim. Döndüremediğim gibi eziyet de ederdi küçük hanım. Şimdi 2 saat benim için ideal olan süre.
3. 10-12 uyuyup uyanır kızım. Sonra 2 saat yine aynı aktiviteler. Ardından saat 14:00 yatış. Uyursa 16:00’ya kadar uyutma. Uyumuyor ama diyenlere şimdi yazıcam.
Altın nokta: Sabah uyanan bücürük salona getirilir. Oynar, sizinle vakit geçirir. Ama uyuyacağı zaman salonda uyutulmaz, odasına götürülür. Odası hafif loş olur. Uyarıcı olmaz etrafında. Çünkü uyuduktan 10 dk sonra uyanan bebek aa ben burda oyun da oynuyorum: işte oyun halım, oyuncaklarım, dinlendim hadi oyuna der. Olmaz. Uyku zamanı uyku yerinde olmalıdır. 10 dk sonra uyandı diyelim. Genelde destekle uyuyan bebekler 10-30 ya da 45. Dakika uyanır. Derin uykuya geçmek için aynı desteği bekler. Destekle uyutursanız ki benim bebeğim maalesef memede uyur. Hala onun üzerinde çalışıyoruz. Yanına sessizce gidilir, konuşulmaz, göz teması yapılmaz. Uykuya geri döndürülür. Gözleri fal taşı gibi olacaktır. Hatta hadi anne çekil kalkalım ben dinlendim oyun oynucam der. Ama 10 dakika uykuya geri döndürmek için uğraşılır. Pes etmeyin, geri dönecektir. Ben çok pes etmiştim 5 dakikada getirdim salona 15 dakika sonra huysuzluk tavan oldu. 10. Dakikada işi çözmeye başladım.
Bizim bu kısım uykumuz hala problemli ya 14:00ten daha geç geçer uykuya ya da en fazla 1 sa 15 dk uyur. Onu daha tam 2 saate tamamlayamadım.
4. 16:00’dan sonra uyandık. İşte en altın nokta: 16:00’dan sonra bebek uzun uykuya yatırılmaz. Bir yerde okudum; 16:00 bebeklerin lanet saatiymiş. O saatten sonra uzun uyunan uyku gece uykusu yerine geçermiş. Diyelim ki sizin bebeğiniz 15:30’da uyudu sakın uyandırmayın en azından 16:30 olsun. 14:00’e çekmeye çalışın o uykuyu. Eziyet etmiyoruz bebeklere aman. Ama 16:00 -18:00 arası uyursa bebek geçmiş olsun. Benim için öyle en azından o gün aman sabahlar olmasın oynarız
5. 17:00-17:30 ya da 17:30-18:00 arası kısa bir şekerleme. İnanın o şekerleme çok iyi oluyor. Çünkü yorgun olan bebeğe dinlenme fırsatı veriyor ama gece uykusu yerine geçmiyor.
6. 16:00’dan beri yarım saat kestiren bebek 19:00’a doğru çok huysuzlanır. O saatleri ona ayırmaya çalışın. Ben yemek yapamam o saatlerde mesela. 16:00’ya dek yemek meselesini çözmeye çalışırım. Sabırlı olun olur mu?
7. 19:30 sıcak banyo zamanı. Çok sıcak değil aman :) Azıcık oyunlar, su sıçratmalar, eğlenmeler. Sonra alt açma masasına geçer. Önce losyon sürülür, sonra masaj yağı. Kemikler dinlendirilir, egzersiz yaptırılır. Ardından, kulak temizlenir, burun temizlenir, saçlar taranır. Ya uyku tulumu ya da patikli alt ve pamuklu üst giydirilir. Gaz ilacı verilecekse verilir. İyi geceler denir ve odasına götürülür. Buhar makinasını açarım, hoparlörü açarım. Ya ninni ya da pışpış açarım. Emziririm ve uyur. Memede uyumayı bırakırsam bu kısım daha güzel olacak tabi.
8. Gece 23:30-00:00 arası o uyanır ama ben o uyanmadan ona rüya beslenmesi yaparım. Sonra gece 04:00’te kendi uyanır ve emziririm, yatar. Sonra yine sabah 7-8 arası uyanma.
Şimdi tüm rutinimiz bu şekilde. Püf noktalardan bahsettim ama hem üzerinden geçmek hem de söylemediklerimi söylemek için ek bilgiler:
Püf noktalar:
1. Sabah mutlaka 6-8 arası güne başlanmalı, hava karardığında bebek uyumalıdır. 9’da bebek derin uykuya geçmelidir. Neden? 21:00-03:00 arası büyüme hormonu tavan yapar. Bebeklerin bu saatlerde uyuması onlar için çok faydalıdır. Bazı kaynaklarda bebeklerin hava karardığında büyüme hormonu salgıladığını bu yüzden hava karardığında uyutulması gerektiğini söyler. Ben bu yüzden uyku saatini 19:30’a çektim ama kızım 4-5’te güne başladı. O yüzden tekrar 8-8:30 arasına aldım.
2. Bebeklerin bir şeye alışma süresi 3 gündür. En az 3 gün en fazla 2 haftada rutin oluşturabilirsiniz. Sabah geç uyanıyor gece geç uyudu demeyin, her gün yarım saat erken uyandırın. Uyandırdınız diye ağlıyor mu? Dikkatini hemen sevdiği şeye çekin. Benim kızım ıslığı çok sever, ıslık çalarım mesela. Bebeklerin aynı anda birden fazla şeye odaklanamadıklarını biliyor muydunuz? :)
3. Bebeklerin güzel bir uyku çekebilmesi için fiziksel bir problemi olmamalıdır. Gaz, oda sıcaklığı, kıyafette etiket, kumaş cinsi, aşırı ses, parlak ışık vs. Gaz ilacı kullanın, sevgili Ayşe Öner’in gaz çıkarma hareketlerini uygulayın. Pamuklu kumaş giydirin. Oda sıcaklığı 22-23 derece olmalıdır. Çocukları pişirmeyelim. Benim kızım gürültülü bir yerde olduğumuzdan sesten çok etkilenir. Bu yüzden odasına hoparlör koydum. Gece zifiri karanlık olur odası. Azıcık ışık bana bakıp gülmesine yeterli çünkü. Bazı bebekler çok karanlık sevmez. O bıcırıklara da saygımız var tabi.
4. Bebeklerin gündüz uyku blokları 3 saate varmamalıdır.
5. En altın nokta: 16:00’dan sonra (3 ay sonrası) uzun uyku yok. Benim çocuğum 17-18 arası uyuyor ya da 18:00-19:00 arası uyuyor yine de uykuya geçiyor diyen varsa ne güzel. Bizde olmadı. Kolik bir bebeği olan arkadaşımda bile işe yaradı. Çevremden deneyimledikten sonra bunu herkese söylemeye başladım. Bu platformda 2 anne de denedi ve işe yaradığını yazdı.
6. Burun tıkanıklığı da önemli. Tıkanık olmadığına önem verin. Bebekler ilk 6 aya kadar ağızlarından nefes alamazlar. Odalarının havası çok önemli. Buhar makinası benim en iyi arkadaşım.
7. Banyo çok önemli. Rutinin parçası olması bebeğe uykuyu hatırlatmasında ve onu rahatlatmasında üstüne tanımam. Su şifadır. Yıkanan bebek dinlenir, mutlu olur ve mikroplardan uzak durur. Ev sıcaklığınız uygunsa bebeğinizi her gün yıkayın.
8. Siz bebeğinizin rutinine kitap vb. şeyleri ekleyebilirsiniz. Sizin ve onun zevkine bağlı.
9. Bebeğim uyumaz, yine uyanacak, yarım saat sonra kalkar dediğiniz her bebek uyumaz. Annelerinin kalp atışını duyabilen tek varlık o :) Siz ne hissederseniz o da hisseder. Sakin, sabırlı olun. Bilmiyor, öğreniyor sizden inanın.
Atladığım olmamıştır umarım. Her şeyi en ince detayına kadar yazdım. Hiçbir anne hiçbir bebek mükemmel değildir. Atak haftası yaşanır, dede gelir türkü söyler yarım saat kucakta gezdirir ekstra uyku uyumuş olur gece uyumaz, anne azıcık avm dolaşayım ya der bebek avmden nefret eder o gece uyumayarak sizden intikam alır. :) Bunların hepsi olur ama siz hep gülümseyin ona, sağlıklı bir bebeğiniz var. Onu siz doğurdunuz, siz büyütüyorsunuz. Bir bebek anneden daha sabırlı olamaz inanın. O yüzden ısrarcı olun. Bir de memede uyumayı bıraktıran varsa bana da el atarsa sevinirim. Bebeği uyuyan anne mutlu olur, annesi mutlu olan bebek daha da mutlu :)
@[silindi]