Muhammed_efe
Başka bir arkadaşın postuna yazdığımı kopyalıyorum buraya umarım yardımcı olur😊
Benim doktorumun söylediğine göre ek gida olayı şöyle isliyor:
6 ay 1. Hafta sebze çorbası/püresi. 3 gün kuraliyla yeni sebzeler ekleyerek gidiyoruz. 3 gün kuralının amacı yiyeceklerin alerji/kabiz/ishal yapıp yapmadığını daha kolay görebilmek. Yeni besinden ilk gün 1 çay kaşığı, 2.gun 1 tatlı kaşığı, 3.gun 1 çorba kaşığı ekliyoruz.
Sebze corbasi/püresi yanında blw yapmak isterseniz sebzeleri parmak kalınlığı ve uzunluğunda kesip eline de verebilirsiniz.
Bu öğün öğlen veriliyor ana öğün olduğu için 200ml dedi doktorum ben yediği kadar veriyorum. Corbalariniza kuzu etinden bebek kıymasi çektirip ekleyebilirsiniz. Buharda pişirin daha sağlıklı. Pişen çorbalara çok az zeytinyağı ekliyoruz ki sindirim kolay olsun. Zeytinyağını piririrken değil Pistikten sonra eklemek önemli.
3 gün patates
3 gün patates + Havuc ya da sadece havuc
Patates + havuc + Kabak ya da sadece kabak
Bu sekilde ilerliyoruz fikir olması açısından ben şimdiye kadar bunlar disinda bal kabagi, brokoli, kereviz ve pirasa denedim.
Hafta yogurt. Yukarıda bahsettiğim gibi ben probiyotik yogurt yapıyorum sindirim için çok iyi. Yogurt yapımını da anlatabilirim soran olursa. Bu da akşam üstü veriliyor ana öğün 200ml şeklinde ama önce bunu da 3 gün deniyoruz tabii ki.
Hafta meyveye geçiyoruz. Meyveleri ya rendeleyerek ya da yine buharda pisirerek verebilirsiniz. Bu ara öğün olduğu için 50ml kadar veriliyor. Ben yeşil elma, Amasya elmasi ve muz denedim şimdiye kadar. Bu aylarda tropikal meyve (mango/kivi vs.) verilmesini önermedi benim doktorum.
Hafta kahvaltıya geçiyoruz bu da ara öğün yani 50ml kadar veriliyor. 1 yaşına kadar bebeklere bal ve yumurta akı önerilmiyor.
Yumurtayı katı olacak şekilde haşlayıp sarısini çatalla ezerek verebilirsiniz.
3 gün yumurta ardından lor peyniri.
Lor peynirini, evde yaptığımız yoğurttan yapıyoruz. Yoğurdu ocağa alıp isitirken birkaç damla limon damlattigimizda kesilecek. Kesilen yoğurdu suzdugumuzde lor peynirimiz hazır. Süzülen suyunu (peynir altı suyu) da çorbalara katmak üzere buzluga atıyoruz :)
Tuz şeker asla katmiyoruz hiçbir şeye tatlandirmak istersek birkaç damla organik pekmez ekliyoruz.