HungryWolf
Tekrarlayıcı motor hareketler: Kendi etrafında dönme, sallanma, parmak ucunda yürüme, ellerini sallama, kanat çırpma gibi. Tekrarlayan konuşma kalıpları. Günlük rutinlere bağlı olma, sürekli aynı şeyleri yapma-yeme isteği ve düzenlerinin değişmesinden rahatsız olma. Konu veya yoğunluk açısından anormal ilgi alanları. Duyusal olarak aşırı ya da az duyarlılık: Ses, koku, dokunmaya hassasiyet, acıya/sıcağa aşırı duyarsızlık, belirli ses veya dokunuşlara karşı beklenmeyen tepki, nesneleri aşırı koklama veya onlara aşırı dokunma, ışık veya hareketle görsel olarak çok meşgul olma. Duyusal hassasiyetleri bilmek çok önemlidir çünkü bunlar öfke nöbetleri ile sonuçlanabilir” Bu ünlü bir doktorun söyledikleri, çocuk gelişimciyim özel eğitime gereksinim duyanlar için ayrıca eğitim aldım. Sınıfım da bir çocuğum vardı erkek; arkadaşları oyun oynarken ısrarla oturup kendini mindere yaslayıp sallanmak isterdi kaldırır oynatır onunla oynardım dağıtmaya çalışırdım o isteğini. Ama en önemli şeyleri rutinleri, mesela çocuğunuz hep aynı saatler de mi dönüyor? Hep aynı saatte ısrarla yemek mi yemek istiyor? Vs vs bunlara dikkat etmeniz gerekir. Otizmli bir birey; oyuncakları paylaşmak istemez mesela, ya da otutturmaya çalıştığın yerde oturmak istemiyorsa asla onu orda tutamazsın çok zordur, yemek yerken istemiyorsa eliyle vururak istemediğini belli eder ve bunu sürekli tekrarlar, mesela benim o çocuğum sürekli sınıftan çıkıp koridorda sallanmak isterdi ben soktukça o geri çıkardı yapmasına engel olmazdım ama çok sık peş peşe yapmak isterdi.