benbuyum bende sıkıntılı bir süreçten geçtim bir senedir hastalıkla uğraşıyorum ilaç falan da kullanıyorum haliyle onunla ilgilenemiyorum çok
Cevabi kendiniz vermissiniz zaten. Cocugunuz ihmal edilmis , ilgisiz kalmis belliki. Bunu yargilamak icin degil yardimci olmak icin vurguluyorum. İlgisiz kalan cocuk olumlu ya da olumsuz farketmez dikkat cekmeye calisir. Cocuk normal davranirken dikkatinizi cekememis. Sorunlu davrandiginda dikkatleri cektigini farketmis. - sizin bir olumsuz davranisi sonrasinda azarlamaniz, kizmaniz , dikkatinizi ona vermeniz onun icin sizden gelen bir etkidir. Yani olumlu olumsuz onun icin farketmez. Annemin dikkatini cektim mi. Cektim. - bu davranislarinin en temel sebeplerinden biri olabilir. Diger sebep; cocuklar risk yonetimi yapma konusunda yeterince gelismemis olmalaridir. Haliyle cakmagi csktiginda yangin cikacagini dusunme becerisi henuz yok. O sadece sizin ilginizi cekmekle mesgul ve ona gore son derece işe yariyor gorunuyor…
Oglunuza kullandiginiz dilden bir ornek cumle vermissiniz : “ lutfen, uzuluyorum, hic bir cocuk bunu yapmiyor ” bakin her seyi gectim, bu cumleniz bile aslinda cocugunuzun neden boyle oldugu hakkinda onemli ipuclari veriyor. Bu cumlede oyle sakincali sonuclar varki ; ’uzuluyorum “ dediginizde cocuk bunu ” davranisim yanlis. Dikkatli davranmaliyim" olarak algilamiuor. “ Benim duygularim onemli degil, benim ne hissettigim degil anneminki onemli. Onu uzdum sucluyum, kotuyum ” , olarak algilar. Kötu olduguna inanmis bir cocuk her seyi yapabilir. ’baska cocuk yapmiyor boyle " bu dogrudan kiyaslamadir. Kiyaslamanin cocuk kalbinde beyninde actigi hasari burda yazmaya kalksam zaman yetmez.
Sonuc olarak, hastalikla bas ettitiginiz, ilac kullandiginiz bir surecte zorlandiginizi derinden anliyorum. Bu surecte ki bir yil demissiniz cocugun beynini ve davranisini olumsuz etkilemek icin yeterli bir sure bu, cocugunuzu olabildigince korumaya , ysnsitmamaya calisin. Onlar ebeveynlerinin yasadiklari sorunlarin bedelini odeyecek kisiler degiller. Duygu regulasyonunuzu, ofke kontrolunuzu saglamak bu sorunlarinizi ortadan kaldiracak en guclu adim olacak. Cocugunuza vakit ayirin, sefkatli dil kullanin bir kac ay icinde etkisini farkedeceksiniz. Beyin gelisime cok acik. Olumsuz deneyimlerin ustunu olumlularla doldurmaya calisin. Bunu yaparkende pedagojik olarak hatali cumleler kullanmayin.