kdjdkd yazinizi gorunce bir yorum yapmadan gecmek istemedim. Durumu cok basitce anlatmaya calisacagim size. Bizler cocuklar icin en guvenli limaniz, sevgiyi, sefkati, onayi, takdiri bizlerden alirlar ve yaslari itibariyle duygusal olarak ben suan uzgunum, mutluyum, sinirliyim seklinde duygularini sozlerle ifade edemezler. Bu sebeple onlara ayna olmamiz gerekir suan sinirlisin, suan ofkelisin ya da suan mutlusun seni anliyorum deriz bu sekilde cocuga rol model oluruz ve zamanla duygularini anlamlandirmasina yardimci oluruz. Bunun yaninda rutinler ve sınırlar cocuklar icin onemlidir. Sınır koyulmadigi ve duygusu anlasilmadigi zaman cocugun sinir sistemi harekete geçer ve kendisini güvende hissedemez ve duygusal duzenlemeyi de icsel olarak saglayamadigi icin tam da bu anlattiginiz senaryolar ortaya çıkar. Yani en ozet haliyle sizin cocugunuz görülmüyor muhtemelen ve ev icerisinde sizin tarafınızdan gorunur oldugu tek alan yaramazlıgi. Cunku kardesine vurunca dur yapma, tv yi kirdin hayir, yaramazsin, bir dur, yine cok hareketlisin, bak simdi sana kizacagim vs vs sizin onu gorebilmeniz icin uzucu de olsa bu yolu secmis ve amacina da ulaşmış. Bu durum bir cocuk icin cok uzucu ve anlasilmaya, gorulmeye cok ihtiyaci var. Yaptigi her yaramazlık aslinda anne baba beni gorun demek onun icin. O yuzden cocugunuzu yaramazsin diye etiketlemeyi birakmak, ifade ve davranis dilinizi degistirmek, yaptigi minicik guzel bir harekette vaay suyunu ne guzel kendin aldin ictin demek mesela, ayni zamanda guvenli sınırlar cizmek, duygusal olarak ifade edemediklerini aynalamak size yol katettirir ama 3 cocukla sizin de isiniz cok zor tabi. Aslinda bu anlattigim alt metni ve 3 cocugunuz da bu sekilde buyuyor olmali ki hem onlarin hem sizin sinir sisteminiz rahat etsin fakat yorgunlukla zor. Ben kesinlikle sizin bir kez dahi olsa yol haritasi cikarabilmeniz icin bir psikologla gorusmenizi tavsiye ederim. Gidemeyecekseniz de her yer bu bilgilerle kayniyor artik cocuklara nasil yaklasilmali, sizin gozunuzde nasil gorunur olur, sevildigini hisseder vs chat gptyle bile yol alabilirsiniz. Umarim anlattiklarim fayda saglar, kolayliklar dilerim 🙏