Soran kişilere yardımcı olması açısından ben de uyguladığım uyku eğitimini paylaşayım. Belki bir yardımı dokunur.
Bebeğim çok fazla gaz sancısı çeken bir bebekti. 50 günlük olana kadar düzgün uyku nedir bilmedik. 50 günlükten itibaren aynı odada sert bir zeminde yatırmaya başladım. Belli bir rutin oluşturdum. Akşam banyo yaptırıp mamasını yedirip altını değiştirip ışıkları kapatıyordum. Ben de aynı odada ona yakın bir yerde yatıyordum. Ağlayacak gibi olduğunda elini tutuyor veya elimi göğsüne koyuyordum. Böyle yapınca sakinleşiyordu. Bir de telefondan ninni ya da çocuk müziklerini açık bırakıyordum. Yaklaşık 40 dakika oynuyordu, bana bakıyordu ve sonunda dalıyordu.
2 buçuk aylık olduğunda artık kendi odasında karyolasında yatırmaya karar verdim. Alıştığı banyo, mama ve alt değiştirme rutinine devam ettim. Rutinin ardından bu sefer yatağına koydum. Hemen ağlamaya başladı. Yanından ayrılmadım. Bir sandalye alıp karyolasının yanına oturdum. Pışpış diyerek ve elimi göğsüne koyarak sakinleştirdim. Bir yandan sevdiği ninniyi de hep açık bıraktım. Ağladığı zaman hemen kucağa almadım. Sakinleştirmeye çalıştım. Eğer sakinleşmeyip giderek artan şekilde ağlarsa o zaman kucağa alıp sakinleştirip tekrar yerine koydum. İlk bir hafta boyunca saatlerce onun yanında duruyordum. Sabır istiyor ama sonunda uyumayı öğrendiğinde çok mutlu oluyorsunuz.
4 Aydan sonra artık yatırırken onun yanında durmamaya karar verdim. Kendi kendine yalnızken uykuya dalması için yatırdığımda odadan çıktım. Ağlamaya başladı. Yaklaşık 1 dakika sonra yanına gittim. Sakinleştirdim ve yine odadan çıktım. Yine ağladı ve 3 dakika sonra yanına gittim. Bu şekilde defalarca aynı şeyi yaşadık. Ama birkaç gün sonra odadan çıktığımda artık ağlamamaya başladı. Hatta yatağının içinde yarım saat kendi kendine oyun oynayıp sevinç çığlıkları atıp ardından uykuya dalmaya başladı.
Ama bazı günler gazıydı, sancısıydı filan farklı sebeplerle çok ağlayabilir. Böyle günlerde ben kucağımda uyuttum ve emzik kullandım. Bu yöntemlere nadiren başvurduğum için alışkanlık olmadı. Sonuçta bebek onlar ve bazı günler sıkıntılı olabilirler. Böyle günlerde ben esnek oldum.
Bu anlattıklarım gece uykusu içindi. Gece uykusu düzenli olunca gündüz uykularını bebek kendi kendine ayarlıyor inanın. Fakat ilk 2 ayında gündüzleri evin içinde bebek arabasına koyup evin içinde gezdiriyordum. O şekilde uyuyordu. 2 Aydan sonra artık gündüzleri de oynadığı yerde ya da yatağında uyumaya başladı. Gündüz için özel bir çaba sarf etmeme gerek kalmadı.
Şimdi diş Çıkarma dönemindeyiz, 7nci aydayız ve gündüzleri uykuya dalmadan önce çok ağlıyor. Bu durumda kucağıma almak zorunda kalıyorum. Çünkü çok ağrısı olan bir bebeğin kendi kendine uykuya dalmasını bekleyemeyiz. Bu zor dönemde biraz yardımcı oluyorum ona. Kollarım kopuyor, 9 kilo oldu ama onun çektiği acıyı düşünüp yardımcı olmaya çalışıyorum.
Genel olarak bunları paylaşabilirim..