Cerenncee okuyunca yazmadan geçemedim. Önce şunu soyliyim bomba gibi bir çocuk olacak Atlas ben öyle hissettim🙂 bu ayda 20-50 kelime bekliyor bu işin uzmanları. Ama buna hayvan sesleri yansıma sesler de dahil. Mesela kapı çaldı tak tak, pat pat, güm güm gibi. Yada yanlış söylediği kelimeler de dahil. Mesela benim oğlum top görünce her seferinde papiti derdi. Bu anlamlı bir kelime aslında.
Şimdi öncelikle Atlas ile az kelimeli konuşun. Mesela şöyle: aaaa bir araba. Arabayı ver(bu arada elinizle ver işareti yapın.)
İlk hedefiniz işlevsel kelimeler olsun. Al, aç,ver,gel,git,bitti, düştü gibi.
Mesela bir oyuncağı yere atın ‘düştü, top düştü ’ gibi ses tonunuz ilgisini çekecek şekilde olsun. Bir kaç gün hep aynı kelime ile oyunlar kurun. Bugün bitti’ kelimesi olsun mesela. İki gün suyu için bitince su bit-ti şeklinde vurgulu söyleyin. Sonra susun ve on saniye kadar bekleyin . Konuşması için ona da fırsat verin.
Bebeklere soru sorarak konuşmayı öğretiriz. Aaa orda ne var(yine on saniye duruyoruz. Burda amaç ona fırsat vermek) bir yapraaaaakk. Eveeeet o Bir yaprak.(Burda soruya biz cevap veriyoruz ve ona nesnenin adını öğretiyoruz.,aynı zamanda ortak dikkat sağlıyoruz.) birgün bir bakacaksınız sorduğunuzda Atlas yaprak diyor 🙂
Bir süre bu dediklerimi uygulayın.
Bu süreç hep böyle gitmiyor tabi. Bir süre sonra mantığını kavrayıp kendiliğinden geliyor kelimeler.
Bu bir yolculuk . En keyifli zamanları da bu basamakları beraber tırmanmak 🌸