bsrakurt
Sizin sorduğunuz soruyu kendi oğlumdan bahsederek cevap vereyim.
O aylarda benim oğlum aşıri hareketliydi ve bu yüzden bir şeyleri öğrendiğini görmek zordu. Belki de biliyordu fakat işine gelmiyordu. Burada görüyordum işte 10′a kadar sayıyor, renkleri tanıyor sayıları tanıyor şekilleri tanıyor diyen çocukları benimki sadece birkaç şekilleri biliyordu. Hatta bazı aktivite kartları almıştım 12 ay ve 24 ay olanlardan onları da zor yapıyordu Ben de geri kalmasın diye uğraşıyordum ama baktım çok mızmızlanmaya başlıyor o zaman bırakıyorum. Hatta oğlumdan daha küçük aylardaki çocukların 2 yaş aktivite kitabı yaptığını görüyordum ben almıştım o zaman tam 2 yaşındaydı hiç çözmemişti çünkü masa başında oturmayı hiç sevmeyen bir çocuktu gerçi hala öyle. Ve yine burada görüyorum bazen işte 20 aylık 21 aylık dikkati çabuk dağılıyor 2-3 dakika duruyor deniyor, zaten o yaştaki çocuğun dikkati ancak o kadar olur biraz yanında bir büyüğü varsa arttırılır ama o kadardır benimki 2 saniye bile oturmuyordu o zamanlar. Konuşmayı istediği zaman tercih ediyordu ve ben ne sorunu var diye doktora götürdüğüm zaman psikolog otizm olabilir mi dedi, ama doçent doktor raporla profesör doktor da dikkat dağınıklığı olabilir bu çocukta dendi ben de o zamanlar eşimle ayrılma süreceğimdeydim ve dediği gibi bir şey olduğunu düşünmüyordum bu yüzden biraz daha bekleme kararı aldım doktora gitmeden önce. Bir de onlar bile ne olduğuna dair tam karar veremiyordu göz dalmaları da vardı bazen adına da bakmıyordu. Tekrar gittiğim zaman yine dikkardağınıklığından bahsettiler ve hiperaktif dediler bu sefer yapılan testte normal olduğunu söylediler. Okula başladı ve öğretmeni diğer çocuklardan daha çok sıkıldığını çok hareketli olduğunu ve kurallara uymasında zorlanma olduğunu söyledi tekrar doktora götürdüm. Tam teşhisi o zaman aldık ve biraz konuşma bozukluğu vardı, konuşuyordu hatta öğretmeni de anlıyordu ama artıkülasyon bozukluğu denen bir sorun vardi harflerin yerini başka bir harf ekleme ya da çıkarma gibi diyeyim size. Onun için özel eğitim almaya başladı ve çok çabuk toparlandı o birkaç aylık özel eğitimle birlikte ona kadar zar zorsa çocuğum birden çok yüksek basamaklı sayıları saymaya büyük ölçüde matematiğe karşı ilgi duymaya başladı. Okuldan ya da özel eğitimden dersinden gelen öğretmenler olsun farklı bir çocuk mutlaka değerlendirilmesi gerek dediler. Şimdi oğlumu tanıyanlar gösterdiği davranışlardan dolayı yaşıtlarından üstün zeka seviyesine sahip olduğunu düşünüyor. Tanıyan dediğim öğretmenler ve bu alanda diğer uzmanlar. Tabii ben zeka testi de yaptıracağım. Sadece önümüzdeki engel dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğuymuş. Sizin için de şunu diyeyim her çocuğun gelişimi farklı oluyor şu an öğrenmeye açık değildir veya öğrenmiştir ama öğrendiğini sizinle paylaşmak istemiyordur, kısaca alıcı dili iyi olabilir. Benim çocuğum öyle bildiği şeylerin cevabını ağzından bazen zor alırız oğlum biliyorsun zaten derim cevabını vermek istemez. belki de bir anda öğrenecektir.