Doktorun verdiği notları kızım uyuyunca çıkaracağım onun dışında amerikan pediatri akademisi Türk pediatri derneği dünya sağlık örgütü gibi yerlerden yaptığım araştırmaları paylaşayım sizinle notluğumda kayıtlılardı
Genel İlkeler (6–12 Ay Arası):
Anne sütü hâlâ ana besin kaynağıdır.
Ek gıdaya 6. ayda başlanır; daha erken önerilmez.
Her yeni gıda tek tek, 3 gün kuralına göre denenmelidir.
Tuz, şeker, bal, hazır gıdalar, katkı maddeleri verilmez.
İlk 1 yaşta inek sütü ana içecek olarak verilmez.
Her bebek farklıdır, zorlama yapılmaz.
6–7 Ay: Başlangıç Dönemi
Kıvam: Püre şeklinde, yumuşak, sulu.
Örnekler:
Yoğurt (ev yapımı)
Sebze püreleri (kabak, havuç, patates, balkabağı)
Meyve püreleri (elma, armut, muz)
Pirinç unu/irmik ile yapılmış mamalar (şekersiz)
Anne sütüyle karıştırılmış muhallebi
8–9 Ay: Gelişim Dönemi
Kıvam: Ezilmiş/ufalanmış, pütürlü geçiş.
Yiyecekler çeşitlenir:
Et (iyice haşlanıp ezilmiş kırmızı et, tavuk, balık – kılçıksız!)
Yumurta sarısı (önce çeyrek, sonra tam sarı)
Baklagiller (mercimek çorbası gibi – gaz yapmaması için az miktarda)
Tam buğday ekmeği ufalanmış (küçük miktarda)
Peynir (tuzsuz, az tuzlu, az miktarda)
Mevsim sebze ve meyveleri buharda pişirilerek
10–12 Ay: Aile Sofrasına Geçiş
Kıvam: Minik parçalar halinde, çatalla ezilmiş, bebek kendi yemeye başlayabilir.
Örnekler:
Kıymalı sebze yemekleri (az tuzlu, baharatsız)
Bulgur pilavı, makarna (yağsız-tuzsuz pişmiş)
Tam haşlanmış yumurta (beyazı dâhil)
Az tuzlu peynirler (küp şeklinde)
Mevsim meyveleri (soyulmuş, küçük doğranmış)
Ev yapımı köfte (tuzsuz, baharatsız)
Tarhana, yoğurt çorbası gibi ev yapımı çorbalar
Kaçınılması Gereken Gıdalar (12. aya kadar):
Bal
Yumurta beyazı (8-9. aya kadar verilmemeli)
Tuz, şeker, işlenmiş gıdalar
Çay, kahve, hazır meyve suları
Sakatatlar
Deniz ürünleri (midye, karides vs.)
Fındık, ceviz, üzüm gibi boğulma riski taşıyan besinler (bütün halde)