Minnakordek ben şimdi elimdeki bütün tariflerimi sana yazıcam sen en uygun olanını kendine göre yaparsın ☺️
Malzemeler:
2 kg çilek
1600 gr – 2 kg arası toz şeker (ne kadar tatlı sevdiğine göre)
Yarım limonun suyu
(İsteğe bağlı) 1–2 adet karanfil ya da 1 çay kaşığı vanilya özütü
Geniş, yayvan bir reçel tenceresi (ideali bakır ya da paslanmaz çelik)
Tarif:
- Çilekleri Temizleme
Çilekleri ezmeden akan suyun altında yıka
Saplarını kopar ama yıkamadan önce değil, sonra kopar (su kaçıp dağılmasınlar).
Yıkadıktan sonra bir süzgece al ve en az 15–20 dakika suyunun süzülmesini bekle
Kağıt havlu üzerine alarak nemini iyice al
- Şekerle Dinlendirme
Derin bir tencereye bir sıra çilek yerleştir üzerine bir sıra şeker serp Tüm çilek ve şeker bitene kadar bu işlemi tekrar et
Tencerenin kapağını kapat ya da streç filmle yada temiz bir bezle ört.
Oda sıcaklığında 1 saat beklet, sonra buzdolabına kaldır
Toplam bekletme süresi 8–12 saat gece boyunca
Bu arada çilekler suyunu salar bu da doğal şurubu oluşturur
- Reçeli Kaynatma
Tencereyi buzdolabından çıkar ve orta ateşe al
Çilekleri çok karıştırma ezilebilir Gerekirse sadece tencereyi hafif salla
Kaynamaya başladıktan sonra oluşan köpükleri kevgirle dikkatlice al Bu, reçelin daha berrak ve parlak olmasını sağlar
İsteğe bağlı olarak bu aşamada karanfil veya vanilya da ekleyebilirsin aroma verir
- Kıvam Kontrolü
Kaynadıktan sonra yaklaşık 25–35 dakika içinde reçel kıvamına gelir
Kıvam kontrolü için:
Bir tabağa birkaç damla reçel al ve soğuması için 2–3 dakika bekle Parmağını ortasından geçirdiğinde iz kalıyorsa kıvam olmuş demektir yani tabağın dibinde leke gibi kalır ya öyle işte
Çileklerin dağılmasını istemiyorsan 25 dakikayı geçirmemeye çalış
- Limon Suyu Eklemek
Ocaktan almaya 3–5 dakika kala yarım limonun suyunu ekle hem kıvamı korur hem de şekerlenmeyi önler
- Reçeli Dinlendirme ve Kavanozlama
Tencereyi ocaktan al üzerini temiz bir tülbentle örtüp 1 saat kadar dinlendir
Soğuyan reçeli temiz kapağı daha önce kullanılmamış kavanozlara doldur
Kavanozların ağzını sıkıca kapat serin ve karanlık bir yerde sakla
İstersen çilekleri ayrı bir tencerede haşlamadan sadece şurubu kaynatıp sonra çilekleri ekleyerek daha sert taneli bir reçel de yapabilirsin bir de fransız usulü reçel yapıyorum istersen onu da yazayım ama pek farklı değil onu şekerle birkaç saat tencere bekletiyorsun oda sıcaklığında şekeri daha az bir reçel sonrasında buzdolabına koyup gece bekletiyorsun ve elma rendesiyle vanilya koyuyorsun