Ebrubulut bana normal geldi siz daha iyi bilirsiniz.
benim kızımda 26 aylık
anne baba dede gibi klasik seyleri söylüyor
kahvaltılıkların isimlerini sayabiliyor
5′e kadar desteksiz 10′a kadar destekli sayabiliyor
renklerin isimlerini, yerlerini, parçalarını söyleyebiliyor/gösterebiliyor.
hayvanların isimlerini ve çıkarttığı sesleri taklit edebiliyor/ söylüyor.
uzuvlarının isimlerini söylüyor ve yerlerini gösterebiliyor.
buzdolabında bulunan şeylerin ne olduğunu işaret ederek söyleyebiliyor.
derdini anlatacak kadar 2li cümle kuruyor ve anlatamadığı yerde vücut diliyle kendini ifade etmeye çalışıyor.
genel olarak çok fazla kelimemiz var ve belli kalıplaşmış 2li cümlelerimiz var. kızımın sıkıntısı 2 kelimeyi yanyana getirirken heyecanlanıyor ilk kelime ağzından doğru çıksa bile diğeri doğru çıkamayabiliyor ve bir döngüye giriyor bende üstelememeye çalışıyorum kekelemeye dönmesin diye. bence çocuğunuzun söyledikleri gayet normal ve olması gereken şeyler benim kızım daha son 1 aydır akıcı bir şekilde konuşup kendini ifade edebiliyor. dili artık önceden dönmeyen kelimelere de dönmeye başladı en azından deniyor.
bu süreçte tek yaptığım şey karşılıklı soru sorup/ cevap almak oldu. o da şu şekilde 👉🏻
örnek:
acıktın mı?
ne yemek istersin?
yemek istediğin şeyin adı nedir?
elbisen çok güzelmiş hangi renk olduğunu biliyor musun?
bir şey içmek ister misin? icmek istediğin şeyin adı nedir?
dışarı çıkmak ister misin? dışarıda kimler var? hangi hayvanlar var?
ben şu an ne yiyorum? sen şu an ne yiyorsun?
gibi gibi şeyler yani tüm günüm ona soru sorarak geçiyor. basit ama etkili bir yöntem. önceden bu kadar soru sormazdım ama farkettim ki soruları çoğalttıkça onun bana cevap verme ve cümle türetme, bildiği kelimeleri bir araya getirme kabiliyeti artıyor. mesela yolda biriyle karşılaştığında kendini tanıtabiliyor işte benim adım Afel, kac yasındasın diye sorulduğunda 2 diyor eliyle gösteriyor sonra yanımıza gelip bu annem, bu babam diyor. kendini gösterip bu ben diyor😂
hayata daha çok dahil etmeye çalışın dışarda insanlarla konuşsun, onlarla diyalog kurmaya cevap vermeye çalışsın. sizinle sofra toplasın mesela ne nereye yerleştiriliyor bugun masada ne varmış biz neler yemişiz gibi.🧿🫠