askbebegimmbenim ahşap kukla aile seti aldım ben. Onlarla pekiştirdi kelimeleri. Mesela dedeyi kamyona bindiriyorum “dede kamyona bindi” önce dedeyi elimle gösterip dedeeee, kamyonu gösterip kamyonaaaaaaa üstüne koyup bindiiiiii diye uzata uzata anlatıyorum. Dedeyi yere düşürüyorum aaaaaa dedeee düştüüüüü vs hepsini tek tek gösteriyorum eylem olarak da, en fazla 3 kelimeli cümleler ve bol ünlemle anlatıyorum. Çocukta tek kelime varsa iki kelimeli cümleler ara ara 2 kelimeli cümle kuruyorsa 3 kelimeli cümleler şeklinde ilerliyorum. Dede kamyon düştü vs bu şekilde anlattığım her kelimeyi öğrendi maşallah.
Ama şunu unutmayın bir problem olmadıkça Allah’ın izniyle mutlaka konuşacaklar zaten, her çocuk dil konusunda da bir olmuyor. Kimi konuşmaya daha istekli oluyor, biraz da genetik. Ben hiç susmazmışım 2 yaşına gelmeden rüyalarımı anlatmaya başlamışım uzun uzun. Herkes benim konuşmamdan hala bahseder hiç susmazdın diye. Oğlum da konuşma konusunda problem olmayacak gibi bir izlenim veriyor şu an, ne söylesem kendisi de tekrarlamaya çalışıyor mesela ahtapot de diyorum ahpudooo vs saçma da olsa tekrarlama gayreti var ama bizim de farklı problemlerimiz var. Ara ara parmak ucu yürüyor ve bazen ismine bakmıyor.
Belçikalı dil terapistini izleyin mutlaka, çok etkili olacaktır. Tane tane anlatıyor neler yapmanız gerektiğini