İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Çocuk Sağlığı İzlem Polikliniğine Ocak 2018 ile Mart 2018 tarihleri arasında başvuran 18-36 aylık 187 çocuk ile yapılan bir araştırmada izole dil gelişim gecikmesi olan çocuklarda ekran maruziyetini incelemek amaçlanmış.
Araştırmanın ayrıntıları 18-36 aylık çocuklardan izole dil gelişimi gecikmiş olanlar vaka grubunda yer almış. Global gelişim geriliği olan, bilinen süreğen hastalığına bağlı dil gelişimi geri olan vakalar değerlendirme dışı tutulmuş.
Aynı zamanda başvuran aynı yaş grubundan olup dil gelişimine sorun olmayanlardan kontrol grubu oluşturulmuş. Ön ve arka fonda ekran maruziyet sıklığı ve süreleri açısından gruplar karşılaştırılmış.
Ön fon, çocuğun ekranı izlemesi; arka fon da, ekranı doğrudan izlemeyip sesini duyması.
187 çocuktan dil gelişimi geciken 22 çocuğun ekran maruziyeti %81,8 olarak belirlenmiş. Vaka grubunda arka fonda ekran maruziyeti ise% 40,9, günlük ortalama maruziyet süresi 120 dakika Kontrol grubunda (21 çocuk) ise ekran maruziyeti %66,6, arka fonda ekran maruziyeti %23,8 ve günlük maruziyet süresi ortalama 60 dakika olarak saptanmış Maruz kalınan süre riski vaka grubunda kontrol grubundan daha fazla.
Bu araştırma ve benzeri birçok araştırma sonucuna göre ekran maruziyeti çocuklarda dil gelişimini olumsuz etkiliyor.