[silindi] bebeğini emziren anne sütüyle beslemiş bildiğim ünlü anneler, (kaç ay bilmiyorum aklımda kalmamış): Gülşen,Tuba Ünsal,Çağla Şıkel,Ebru Cündübeyoğlu,Pınar Altuğ,Pelin Karahan,Ece Erken,Liv Tyler,Gisele Bundchen,Olive Wilde,Pink,Gwen Stefani,Miranda Kerr,Angelina Jolie,Kim Kardashian.
Aktif emzirdiklerini biliyorum.Sağımla veren de çok var.
Mama konusunda aslında şöyle bir durum da var. doğru destek görememiş,psikolojik olarak yardım alamamış,yalnız bırakılmış çözüm bulamamış bir çok anne mamaya başlıyor veya başlatılıyor.Hani gerçekten ihtiyacı var mıydı bakılmadan.
Bunlardan biri de ben olabilirdim,çünkü sütüm kesildi azaldı ve geri getirdik.Defalarca meme reddi,mastit,sağımlı geceler,neler neler.
Yanlış yönlendirme ile 700gr almış (2,5 aylıktı sanırım) oğlum için “az kilo almış,sütün yetmiyor mama başlayalım.Şimdi ilk olarak şu kadar saatte bir emzirip,şu saatte emzirmeyip şöyle cc mama verip..... böyle edip...” diyen bi doktorum vardı.
Çocukta alerji var mı yok mu? Ben mi yanlış tuttum?
Sonra 500-1000 gr arası normalmiş (diğer doktorlar,hemşireler vs söyledi) sen ne bekliyorsun doktor bey?
Doğru desteği alamasam “gereksiz yere” bende mama verebilirdim.Ne kadar zor halbuki, hem maddi (ciddi deli para) hem de manevi külfet. Bir de bebeğini kabızdı ishaldi gazdı yapmayacak olanı keşfetmek için sanırım bi kaç marka deneniyor mesela.Ve bir çok doktor hekim sağlıkçı, hemen ilk elden başlattırıyor bir çok anneyi mamaya.Yüzlerce örnek gördüm.
Çeşitli ilaç veya hastalık sebebiyle emziremeyen veya bırakmak zorunda olanlar da var.
Ya bu emzirme / mama verme yani bebeği beslemek mevzusu resmen doğum gibi. 3 saatte doğdu, 15 saat sancı çektim, açıldı açılmadı, epidural aldım almadım, saatlerce sancı çektim sezaryen oldum veya iri bebekti direk sezaryen oldum gibi...
Hani sorsak herkesin apayrı bir doğum hikayesi vardır, emzirmek emzirememek de böyle bir şey.
Öyle büyük hastalıklar var ki, tüm anaların yavruları sağlıklı olsun kafi.