Aynı şeyleri yakın zamanda yaşadım. Bebeğim şu an 45 günlük ve doğduğunda asla mama ve biberon vermeyeceğim istemiyorum demiştim. Kv de ilk günden bu çocuk aç deyip mama verelim demişti. Hastanede beni strese soktu sütün geleceği varsa da sayesinde gelmedi. O yanımdan gidince bebek hemşiresiyle güzel emiyordu ben mutlu oluyordum inancım artıyordu o geldiğinde ben strese giriyordum. Bebegi de üşür deyip kat kat giydirip kundaga sarıyordu bebek sıcaktan uykuya gecip emmiyordu. Ağladığımı bilirim hey gidi. Sonunda oğlum 2 günde 200 gr verdi, 3. Gün eve geldigimizde de gece susturamadık. Sonuçta gece eşim mama aldı ve oğlum doyup uykuya geçti. 2-3 hafta mama aldı sonrasında yavaş yavaş kestim sadece anne sütü alıyor şu an. Uzun oldu ama aynı duyguları yasamis biri ve bir hemsire olarak tavsiyem şudur:
- Alt değişimi, emzirme, uyutma şeklinde sıralı bir rutin oluşturun.
- Emzireceğiniz zaman bebeğin kıyafetlerini çıkarın çünkü bebekler vücut ısısı değişimi olmadan uyanmazlar.
- Mutlaka önce meme verin çünkü bebek emdikçe süt artar.
- Biberon ucu mutlaka yavaş akışlı olsun ki memedeki zorluğu yaşasın ve meme reddi olmasın.
- İlk haftalar için saat sınırı koymayın yarım saatte ya da saatte bir bebek nasıl isterse o şekilde emzirin. Biraz damızlık gibi hissediyor insan ama olsun :). Mama için ise sınır koyun mesela her emzirmeden sonra mama vermeyin yarım saatte bir emzirir gibi mama vermek saçma olur. Mesela mamayı 3 saatte bir emzirme sonrasınd 30 cc destekleyici olarak verebilirsiniz artık onu bebeğinizin açlık durumuna göre kendiniz ayarlayın.
- Sakın bebek yiyor diye saat başı mama vermeyin sonra sütünüzle doyuramazsınız.
- Beslenmenize dikkat edin. Süt gelmesi için bestlak damla öneriyorlar ben de kullandım. Et, et suyuna çorba, dereotu, tahin helvası, kuruyemis, sıcak dus ile memelere masaj ne varsa bütün tuşlara bastım siz de yapabildiklerinizi yapın.
- Kesinlikle stres yapmayın sütüm gelecek diye düşünün bazılarının geç geliyor benim öyle oldu. Bu biraz umutsuzluğa sürüklüyor sanki gelmeyecekmiş gibi ama öyle olmadı siz de öyle düşünmeyin sakın geç de olsa geliyor.
1 Ay sonunda kademeli keserek mamayi bıraktım çok şükür şu an yalnızca anne sütüyle besleniyor ve yeterli kilo alımı mevcut.
Allah yardımcınız olsun herkes bu süreçten geçiyor üzülmeyin.