Hanımlar selam,
Kızım bugün anaokuluna başladı. Uyum programımız 2-3 Eylül tarihleri, 9:00-9:40 saatleri arasında olacak.
Olabildiğince kısa tutarak görüşlerimi belirtmek ve sizlerin de görüşlerini almak istedim. Bu konuda yorumlaşmak iyi olacak, sonuna kadar okuyup yorum yapanlara şimdiden teşekkürler.
Öncelikle,
Uyum programı bana çok yetersiz geldi. 40 dakikada hiçbir çocuk, hiçbir yere uyum sağlayamaz diye düşündüm saatleri görünce. Yine de okey dedik ve bugün gittik…
Gözlemlerimi paylaşayım,
Sınıfımız toplam 14 kişi. Bu çok iyi elbette, kişi sayısı az, gel gelelim ki;
10 ERKEK 4 KIZ öğrenci var sınıfımızda. Buna o kadar moralim bozuldu, o kadar şaşırdım ki size anlatamam. Adeta erkeklere özel bir sınıf olmuş. Diğer sınıflarda asla böyle bir şey yok. Biri 8 Kız 9 Erkek, biri 7 Erkek 8 Kız gibi düşünebilirsiniz. Orantılı yani. Tek orantısız sınıf bizimki ve buna aşırı sinirlendim.
Sonrasında öğretmenle tanışıldı. Öğretmen, çok eğlenceli biri olduğunu üstüne basarak vurguladı.
Sınıfta şarkı açtı, benim kızım kalktı ve oynamaya başladı alkış yaparak. Sadece benim kızım yaptı bunu. Öğretmenin tepkisi “yerimize oturuyoruz” oldu ve kızım oturarak yavaşça alkışlamaya devam etti.
Sınıfta ağlayan bir çocuk vardı. Çok ağladı, annesine sarıldı, hırçınlık değil çocuk içli içli ağladı resmen. Öğretmen buna şakasız söylüyorum tepkisiz kaldı. Mesela şarkı eşliğinde döndüler sınıfta, ağlayan çocuk susup oturuyordu, onu kaldırmadı. Kalkması için çaba göstermedi. Uyum sağlamasına yardımcı olmadı.
O çocuğun velisinin yerine koydum kendimi, diğer çocuklar dönüp oynarken, onun çocuğunu katmadı resmen o olaya. Bu benim için bile eksi bir durum oldu açıkçası. Onun velisini düşünemiyorum, kesinlikle içerlemiştir buna.
Sonrasında, toplam 40 dakika sürecek olan uyum saati, bizde 23 dakika sürdü. Kızım resmen afalladı. “Anne bu kadar mıydı, oyun oynamayacak mıyız, resim yapmayacak mıyız” diye bana sordu ve buna verecek elbette bir cevabım olmadı. Çünkü çocuk haklı, bu nasıl bir uyum?
Diğer sınıflar 20 dakika tanışma yaptılar, 20 dakika serbest bıraktılar. Öğretmen de öğrencileri hem gözlemledi, hem de velilerle ayrıca konuştu sormak istedikleri var mı gibisinden. Biz de böyle bir şey söz konusu bile olmadı.
Sınıfta ilgi çekici hiçbir şey yoktu. Ne bir oyuncak, ne bir başka şey. Diğer sınıflar cıvıl cıvıldı resmen. Çocuklara renkli balonlar, kağıttan gözlükler falan dağıtılmıştı. Bizde bu da yoktu.
Ben inanın bu işten bir şey anlamadım ve çok moralim bozuldu. Her şeyden önce bu kız/erkek öğrenci orantısızlığı beni çok sinirlendirdi. Diğer konuları da belirttim. Hiç hoşlanmadım, okul idaresi ile görüşüp sınıf değişikliği talep etmeyi düşündüm. Sizlerin de görüşünü merak ediyorum. Okuyup yorum yapan herkese şimdiden teşekkürler.