Samay_ku Yazıyı sonuna kadar okursanız sevinirim...
Konuya nereden girmeliyim bilmiyorum ama bir yerden başlamam gerektiğini biliyorum...
Ben 10 aylık bir anneyim. Ya da anne olduğunu sanan biri. Neden böyle birşey söyledi diye düşünebilirsiniz. Fakat aşağıda yazdıklarımdan sonra belki bana kızacak belki de evet doğru söylüyor diyeceksiniz.
Yukarıda da belirttiğim gibi 10 aylık bir anneyim ve benim 10 aylık Melina adında bir kızım var. Bugün hayatımın en büyük acısıyla karşılaştım diyebilirim. Çünkü bugün bir doktor tarafından kötü bir anne ve ebeveynsin yakıştırması yedim. Bu noktada bir duralım ve buraya kadar ki dönemi sizlere anlatayım ki kötü mü iyi mi anneyim siz karar verin ...
01.07.2019 evliliğimizin 2. yıl dönümü ve ben yıl dönümü hediyemi 02.07.2019 tarihinde bana o şansı veren bebeğim sayesinde aldım ve bugün hamileliğimi öğrendim. Bu 9 ay süresi boyunca beni zorlu mücadeler bekleyeceğini biliyordum. Çünkü yükseklisans öğrencisiydim. Ve her hafta hamileliğim 39. Haftasına kadar Eskişehir’e (Trenle 8/9 saat=Arabayla 4-5 saat/ Dönüşü de unutmayalım) gitmem gerekiyordu, gittim de vee hala gidiyorum da.. Hamileliğim boyunca çok sağlıklı bir şekilde beslendim. Günlük kalsiyumlar proteinler, sebzeler, meyveler.. vee tabiki su(3lt) bunların hepsine gramı gramına dikkat ettim. Zaman geçti ve asıl önemli nokta cinsiyete geldi. Etrafındaki insanlar ya da insan diye düşündüklerim hep ERKEK istediklerini kız konusu açıldığında ise surat astıklarını kız konusunun açılmasından dolayı rahatsız olduklarını size tüm kalbimle söylemeliyim. Ve sonuç KIZ (( Allah’a şükretmeliyim ki sağlıklı bir bebeğim oldu - cinsiyete hiç önem vermem!! Verenlere de çok kızar, sağlıklı gelmeleri için şükretmeleri gerektiğini söylerim )) Neyse sıra diğer önemli bir noktaya geldi o da doğum şekli. Etrafımdaki yine insan dediklerim normal doğum diye dayatan varlıklar. Ve bu da dedikleri gibi oldu. Ancak asıl annelik denilen olgu burada başlıyor. Doğumum normal doğum olmaması gerekirken suyum kalmaması nedeniyle (6 saat boyunca sürekli) suni sancılar (7/8 iğne serumlar ve daha niceleri..) ile başlatıldı. Herkesin gözü aydın normal doğum yapıldı. Ancak bebek iyi ama anne? Evet o benim ve ölümden döndüm. Kan takviyeleri, bayılmalar, nabız alamamalar, göz görmemesi, 24 saat yataktan kalkmama yasağı (başaşağı yatma pozisyonu ile) sonunda 24 saat sonunda ayaktayım. Kanım kalmamış gözler çökmüş... Ancak ben moral olarak %100’düm. Çünkü artık ayağa kalkmıştım ve bebeğimi sonunda görebilmiştim.( Bu süreye kadar bebeğimi almam yasak çünkü yatağa bağlıydım) Gelelim süt konusuna. Bu konu hakkında size birşey bahsetmedim. Çünkü sütüm bu süre zarfında çekilmiş ve hiç gelmemişti. (Eve geldiğimizde çok denesem de gelmedi. Sürekli insan denilen varlıkların süt gelmedi mi diye aramaları ve odaya kapı çalmadan saygısızca girişleri ile moral bozmaları sizce süt gelir mi bence zor ki gelmedi de 🤷🏻♀️) Ben servise çıkarılıncaya kadar bebeğim açlıktan şekerli su (kan şekeri düşmüştü ve hemşireler tarafından kan şekeri yerine gelsin diye mecburi)içmeye mecbur ve devam sütü yemeye mecbur bırakıldı. Neden normal doğum olmalıydı? Çünkü bilmem kim 3 tane çocuğu normal doğum ile doğurmuştu... Ve peki benim neden normal oldu? Bebeğim tehlikeye girmesin diye mecburi (Kaka yapmış,Hiç su kalmamış, kanalda ilerliyor. Doktorların dedikleri) ile normal doğuma alındım. Neyseki etrafımdakilerin istedikleri gibi normal doğum yapmıştım. Bu süreye kadar ki dönemi sizlere kısaca anlattım ve sizi daha da sıkmamak adına ileri ki zamanlara geçmek istiyorum. Melina itinayla hazırladığım devam sütleriyle (2 saatte bir meme uyarıcı teknikle) beslendi, 6. Ayından sonra ek gıdalara başlandı. 3 gün kuralıyla tüm alerji yapmayan, karaciğeri yormayan, ilk 1 yaşa kadar yasak olmayan, herkesin evinde bulunabilen yiyeceklerle sırasıyla sebze-meyve-yoğurt-yumurta ile beslendi. Çorbaları ve yemekleri koyun kıymalı, kemik suyu hemen hemen her öğününde tüketildi. Özenle yoğurt mayalandı ertesi gün yedirildi derken yine bir damga daha yedim. Bu seferde her şeyi yedirmediğim doğrultusundaydı. Peki onlara göre ne yedirmeliydim? Bal, kekler, pastalar, börekler,şekerli yiyecekler... Peki Melina bunları yedi mi tabi ki de hayırr. Ve sonuç yine hüsran. Çünkü istediklerini yedirmediğim için pimpirikli, hekimlere inanan,onların dediklerini yapan, çok araştıran biri oldum ve yinee kötü bir anne.
Ek gıda başlangıcından 4 ay daha geçti ve 10 aylık olduk. İşte asıl macera burada başlıyordu. Çünkü Melina HASTA olmuştu. Hasta eden kim söylenenlere göre yine bendim ancak doktorun dediklerine göre ben ve babası hasta olmasına aracı olanmışız. Yani bizimde payımız varmış. Peki nasıl? Melina kalabalık gripli bir ortamda bulunmak zorunda bırakıldı. Ve gripli bir insan tarafından aynı bardaktan su içirilmeye maruz kaldı. (Saniyelik bir olaydı hayır demeye kalmadan suyu içmişti bile. Şimdi diceksiniz görmedin mi evet gördüm ama birşey diyene kadar içirilmişti..) Önce gripli sonra dünyada 10 aylık olan bebeğim Melina. Ve sonuç hastalık. Doktor 4 şurup 2 vitamin 1 tek dozluk flakon yazdı. Ve yazarkende beni ve babasını kötü birer ebeveyn olarak suçladı. Haklıydı da. Çünkü 400 /600 gramlık karaciğeri 4 şuruptan günde 3 öğün ile toplam 120 gram şurup alacaktı. 10 aylık bebek ilaca maruz kalacaktı. Ve yine denilecek ki grip geçer ne var bu kadar büyütülecek? Evet doktorun dediği gibi büyütülmeli. Çünkü ufacık beden günlük karaciğerinin 3 te 1 i kadar ( 120 gram) ilaç alıyordu. Ve bizde bebeğimizi düşünmediğimiz için ve ilaç almasını sağladığımız için kötü ebeveyndik. Kabul ediyorum. Ancak asıl problem bence burada başlıyordu. Çünkü doktora uyarsam; hekime uyan, onun dediğini yapan pimpirik bir anne olacaktım. Ve dedikleri gibi artık böyle biri olacağım. Ve bu pimpirik yolda ilerleyeceğime dahi sizlere söz veriyorum. Bu yazıyı sizlerle paylaşmamın nedeni lütfen hekimleri dinleyin onlar okumuş, eğitimli insanlar. Ve onlar bizler yani bebeklerimiz için doğru olanları söylüyorlar. Lütfen bebeklerimizi ilaç ile değil bilgi ile büyütelim.
Not: bebeğim için aramanızı gerektirecek bir durum yok biz ikimizde iyiyiz. Ancak karaciğerimiz hariç.
Bilgi paylaştıkça büyür sizlerde bu yazıyı paylaşırsanız bir bebeğin ciğerini koruyabilirsiniz . Teşekkürler .
Hülya CAN ( Melina CAN’ın annesi)..