dlkuznnn komutları alıyo, hadi topunu getir diyoruz oynayalım diyoruz getiriyor, hadi kumandayı ver şarkı açayım diyorum hemen koşa koşa gülerek getiriyo televizyona doğru bakıyo. oynamak istediği oyuncağı getiriyor oynayalım demek istiyor. bazen binde bir babasına baba, bana anne diyor. onun baba benim anne olduğumu biliyor ama hep aba aba aba diye seslenerek ağlıyor. bi şey isteyeceği zaman bize doğru aba diyor. teyzelerine halasına aba diyor. taaaa kaç ay önce teyze de deyince demeye çalışırdı, teetee falan derdi , şimdi hadi teyze de diyoruz, bak o teyze diyoruz mümkün değil demiyor, canı isterse binde bir teteee diyor. halasına geçen hafta havaa demeyi öğrenmişti, evin içinde havaaa diye sesleniyordu bu hafta o da yok. aba diyor herkese ve herşeye. kitapta ineği gösteriyorum bak inek möööö diyorum abaaa abaaa diyor. çok canım sıkılıyor cidden. seseiz sakin akıllı bi çocuk komut alıyor, oyuncakları hala daha pek amaçlarına göre oynamasa da oturup yapmaya çalışıyor dikkatini veriyor, yabancılardan biraz çekiniyor, hatta bazen çok ağlıyor aşırı tepki gösteriyor birinin evine gittiğimizde, aynı babasıda öylemiş, başkasının evine gidince çok ağlarmış, babası da geç konuşmuş 3 yaşında konuşmuş, kayınvalidem dilsiz gibiydi herşeye aynı sesi çıkarırdı diyor, eşim şuan gayet zeki aklı başında sessiz sakin olgun birisi, çocuğum da sessiz sakin. inşallah ona çektiğindendir. doktora götürdüm, adına hemen bakmasa, dikkatli bakışları olmasa otizmden şüphelenebilirdik dedi sırf 1 saat gözlemleyip bana anne demedği ve odasında doktordan korkup çok ağladığı için. yabancılardan özellikle doktorlardan çok korkuyor onların doktor oldğuunu anlıyor. odasına girdiğimiz dakka deli gibi ağlamaya başladı, doktor buna oyuncak verdi defalarca elinden almadı, sonra önce bana verdi ben çocuğuma verdim bi kaç kere böyle tekrar ettik doktora güvensin diye ama hiçbir şekilde doktorun elinden almadı, doktor da tuhaf buldu . diğer çocuklarda başta almıyor ama sonra alıyor sizinki hiçbi şekilde almadı yabancılara çok tepkili dedi. bu da otizmde olan bi şey dedi. bizimkine otizmli demedi asla ama konuşmaması ve yabancılara bu aşırı tepkisinden dolayı bu belirtiler otizmde var ama sizinkinin öyle olmadığı belli dedi. otizm de yabancı ayırt etmez alık olur diye biliyorum mesela, kendi çocuk doktorumuzda her kontrolde yabancılara tepkisi nasıl sizi ayırt ediyormu falan diye soruyordu mesela. doktor da canımı sıktı kısacası. yalvarırım bana bi akıl verin yemeden içmeden kesildim. inatçı bi çocuk asla kendi yemiyor. ağzına götürmeyi bilmiyor. eline sürmüyor eli kirlenir diye babası da öyleymiş. biz yediriyoruz rahata iyice alıştı. konuşmamasında da rahatlıktan ve inattan mı acaba diye düşünüyorum sizce konuşur mu