Eveet. Geldik zurnanın zırt dediği yere. Güzel kızım 1. Ayından beri sağ kalca alfa açısı 56 derece ile mücadele veriyordu. Bu süreçte okuduklarım ve arastirdiklarim sonucunda ve doktorumun tavsiyesiyle kalça gelişiminin 3. Ayda tamamlandığına, korkmamam gerektiğine, allahın izniyle hiçbir şeyinin kalmayacağına, çift bezin bir tedavi yöntemi olabileceğine inandım, inandirildim. Ancak öyle olmuyormuş, ağır adım tırmandığım merdivenlerden dün itibariyle tepetaklak aşağı yuvarladım.
Gelelim bizi pavlik bandaj takmaya götüren sürece;
Kızımın 1 aylık kalça ultrasonunda sağ kalçası 56 derece alfa açısı, sol kalca 62 yani normal sınırlarda olarak ölçüldü. Çocuk doktorumuz çift bezle 3. Aya kadar düzeleceğini söyledi. Ben de internetten okuduklarim düzelme hikayeleri vs ile kendimi buna inandırarak çok da önemsemeden hastaneden çıktım. Ancak 2. Ay kontrolümüzde nolursa olsun doktor istemese de ultrason yine cektirmek istedim anne yuregi. Yine cekildik. Yine ayni, o kadar katı kullanmama ve dikkat etmeme rağmen bi gelişme yoktu. O ultrasondan sonra için hiç rahat etmedi nedense, evet yine 3. Aya kadar çift bez kullanmam söylendi ama içimden bi ses çift bezin yeterli olmadığını söyledi. Ben de kendimce 2 bezin arasına bi tane bezi kapalı olarak rulo yapıp sikistirdim ki bacakları iyice ayrık dursun. Tam inanmasam da 3. Aya kadar daha iyi olacağına kendimi inandırmaya çalıştım. Ancak ve ancak ne olur ne olmaz diye de iyi çocuk ortopedisti araştırdım hep, bir b planı olarak. Doktoru buldum ve işlerini takip ederek 3. Ayı beklemeye başladım. Binbir dua ve umutlarla doktorun kapısını caldik. Gelişimi vs gayet güzel bi de kalca ultrasona bakalım dedi. Gittik çektirdik. Inanamadim hiçbir değişim yoktu. Radyologa defalarca baktirdim nasıl olmaz nasıl. Hani iyileşecekti? Doğru sonucu alıp çocuk doktoruna çıktım. Bana dediği " yani çok önemli bi şey görmüyorum ben ve önemli bi şey çıkacağını da sanmıyorum ama çift beze devam." Nasıl ya nasıl çift beze devam ederdim 2 aydır tek bi gelişme yokken bana bunu nasıl önerebilirdi? Bi soluk hastaneden ayrılıp bulduğum profesörün muayenehanesini aradım ve ertesi güne randevu aldım. Doktor muayene etti ve evet sağ kalca da sıkıntı var dedi. Ultrasonu da kendisi çekti ve emin oldu. Ve bana çift bezin bi tedavi yöntemi olmadığını söyledi. Yani resmen boşu boşuna vakit kaybetmiştim. Ancak doktor geçen zamana üzülmemem gerektiğini 3 ayın da oldukça iyi bi ay olduğunu söyledi tedavi için. Yine de ağlamaya başladım keşke 1. Ayda hadi olmadi 2. Ayda getirseydim diye. Her neyse kalca için en etkili tedavi yönteminin pavlik bandaj olduğunu söyledi hemen takalım mi dedi tabi ki takalım dedim geçirecek fazladan 1 güne bile tahammülüm yoktu. Ve kızıma pavlik bandaj takıldı. Doktora ne kadar kalacağını sorduğumda 3 ay 5 ay ne zaman iyileşme görürsem ne zaman emin olursam o zaman çıkarıcam dedi. Şimdi ayda 1 kontrollerimiz olacak.
1 gündür kızım bu aparatla yaşıyor. O kadar hareketli ve bacaklarını oynatmayı seven bir bebek ki dün doktordan geldiğimizden beri sadece ağladı. Aralarda yorgun düştüğünde 1 2 saat uyuyabildi yine çığlıklarla uyandı. Annem eşim ve ben allahtan bu süreçte destek aldığım kişiler var. Yine de dün akşam aleti söküp atmamak için kendimi zor tuttum. Gözlerime bakışları beni kurtar diye ağlaması o kadar zoruma gitti ki, sürekli tuvalette mutfakta boş bulduğum her yerde ağlıyorum. Ama inanıyorum ki bu günler geçecek. Bandajın takıldığı gün gibi çıktığı günü de göreceğim inşallah.
Benim gibi bu süreci yasayan arkadaşlara bi önerim 1. Ayda fark edilen açı bozukluğu gelişim bozukluğu vs ne varsa asla ihmal etmeyin asla. 1. Ayda takılsaydi bu âlet belki 1 ay kalıp çıkacaktı. Şimdi çok daha zor bi süreç bizi bekliyor.
Bu postu zaman zaman güncelleyeceğim ve süreci yazacağım. Benimle aynı sorunları yaşayan anneler de bu süreci takip etsin diye. Doktorumuz istanbul ataköyde kendi muayenehanesinde görev yapıyor. Ismi prof. Dr. Gazi Zorer.