Sevgissssss Benim oğlum 20 aylık. 8-9 aydan sonra 16.aya kadar tv izledi. Baktım ki bir çok konuda çok geride böyle olacağını bilmiyordum kestim ekranı . Şu an 20 aylık İşaret ediyor her şeyi gösterir İsmine genelde bakar Göz teması çok güzel işaret edip sürekli gözümün içine bakar ıhh ıhh bu ne der gibi her şeyi anlar yapar herkesi ayırt eder alıcı dili çok iyi. Al ver anneye babaya götür kapıyı pencereyi aç kapat bütün odaları ayırır hadi mutfağa banyoya salona desem benden önce gider ayakkabını çorabını tişörtünü giy çıkar tüm her şeyi tanır istediğimizi ayırt eder getirir yastık top telefon tarak kumanda gibi koca çocuk gibi her şeyi anlar. Taklit eder Allah kaç alkış bay bay 1 yap 2 yap amin yap öpücük at falan bilir. Müzik açınca kendince dans eder. Çocukları sever onlarla oynamaz ama genelde izler daha oturup oynamıyor çok. Gözünü aç kapat deriz yapar ağzı burun bacak popo diz el hepsini bilir sorarız gösterir. Merdivenleri eliyle tutarsak iner , çıkarken desteksiz çıkar. Çok güzel tırmanır koşar. İnce kaba motor geride değil. Parka gidicez markete dışarı deriz koşarak dış kapıda bekler. Eksi yanlarına gelelim. Henüz konuşmuyor bababa dedede bazen aç falan diyor anlamlı konuşma yok. Birde yalnız kalmayı sevmiyor 1 dk dahi istemiyor tuvalete girsem kapıda bekliyor yatıyor ağlıyor. Şimdi kapı açmayı öğrendi açabiliyor . Uykularıda iyi gece uyur gündüz saati gelince 1-3 saat arası mutlaka uyur. 4 ay olmuş ekran yok hala konuşmada bir etki olmadı. Yalnız şunu belirtmek isterim ki yıkarsa yazdıklarımı 4 ay önce yapamıyordu hepsini öğrendi 1 ay içinde. Doktora gittik otizmle alakalı değil ekran maruziyeti dedi geçecek. Konuşma için 1 sene bile bekleyenler varmış ne zaman düzelir bu çocuk
smnbr Sevgissssss Doktoru söylemiş zaten, burdakiler ne bilsin bacım Ama dediğiniz gibi ekrana maruz kalma birkaç gelişimin süresinin uzatmış olabilir Bol kitap okumak ve oyun ile aşabilirsiniz sanırım Kendinizi yıpratmayın
DevosMom Sevgissssss doktorun bilirkişi olarak koyamadığı otizm tanısını biz nasıl koyalım ki? Adını bilme, işaret etme anlama, göz teması kurma var. Çocuğunuzun otizm belirtisi yok ki. Sadece ekran maruziyeti var. Bol bol kitap okuyup, konuşun bebeğinizle kelime algısı gelişsin.
Evaninanasi Sevgissssss ekran maruziuetinde en son yerine gelen kısım konuşma diye biliyorum. Yani bunun için de 4 ay kısa bir süre bence. Zamanla onu da öğrenecektir diye düşünüyorum
Sevgissssss Çevremizde 1 tane bile çocuk yok onunda etkisi olabilir diye düşünüyorum. Çocuk görünce hemen gidiyor yanlarına çocuk istiyor ama yok
rumsakn Öncelikle içinizi ferah tutun çünkü otizm olsa bu dediklerinizi yapamaz. Ekrana maruz kalmasından dolayı çocuğunuzda uyaran eksikliği olabilir ancak en iyisi çocuk psikoloğuna götürmeniz olacak aynı zamanda doktorlar ve özel eğitim alan öğretmenleri yaşıtları ile grup oyunu oynamasını kaynaşmasını bir araya gelmesini isteyecektir çünkü yaşıtları ile bir arada olursa daha iyi ifade etmeye başlar. Aynı zamanda otizmin bir çok tanısı vardır atipik otizm hafif orta ve ağır düzeyde otizm disleksi ya da gelişim geriliği olarak , en son dil gecikmesi de olabilir bir dil konuşma terapistinden yardım alabilirsiniz zamanla daha iyi olacaktır eminim. Çocuğunuzla bir nesneyi ifade ederken belirgin bir şekilde nesnenin ismini belirtin o zaman daha iyi kavramaya başlar. Ben özel eğitim alanında çalışmış birisi olarak bunları bildiğim için size aktarım sağladım çünkü bir çok veli bu şekilde kuruma gelerek çocuğunun değerlendirilmesini istiyor biraz sabır ve artı ilgi ile düzelecektir eminim 🙏🥰
Sevgissssss rumsakn Otizim olsa yukarda yazdıklarımı yapamaz değil mi komut alma falan çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için
Sevgissssss Evaninanasi inşallah öyle olur 1 sene bile buluyor dedi doktor çok uzun geldi bana sabırsızlanıyor insan
annesininkuzusue Sevgissssss otizm düşündüğünüz kadar basit değil. Çocuğunuzun yapabildiği herşeyi sıralamışsınız dönüp baştan okusanız zaten otizm olmadığını anlarsınız.. Burda insanlarla dalga geçiyorsunuz sanki. Sizin gibi kaç taneye daha denk geliyoruz şaka gibisiniz gerçekten..
Peratlas Sevgissssss Yeğenim de benzer şeyler yaşadı biz daha erken farkettik. Şimdi kendi çocuklarıma asla izletmiyorum. Başına gelince anlıyor insan. Çok korkmuştuk. Çocuğunuzla bol bol konuşun. Yaptığınız herşeyi sesli betimleme yapın. Kitap okuyun. Birebir gözlerinin içine bakarak yapın onunla konuştuğunuzun bilincinde olsun bol bol oynayın düzelecek 🥰
153s34 Sevgissssss otizme dair bi sey aradim ama hcbsy bulamadim. Sirf daha konusamiyor diye mi otizm dediniz bu guzelim cocuga? Cocuk daha napsin, pankart acip otizm degilim mi desin. Bi tuhafsiniz gercekten. Cocugunuzun hcbseyi yok gayet iyi
Sevgissssss 153s34 herkes diyor 2 yaşına geldi konuşmuyor kelime bile çıkarmıyor o yüzden acaba mı diye korkuyorum otizm hiç görmedim bilmiyorum sadece okudum
bianne_ Sevgissssss canım başımdan geçmedi rabbim kimseye vermesin ama otizmle alakalı bişeymiş gibide durmuyor zaten doktorunda söylemiş ekran maruziyeti gerçekten düşündüğünüzden daha fazla etkiliyor çocukları bundan dolayı gecikme olmuş olabilir sürekli konul kitap oku ve oyun oyna çevresinde çocuk olmamasının da etkisi olabilir doktora gitmişsin zaten zamanla düzelir evham yapma kendini üzme
defnemdunyam Sevgissssss otizm değil tabi bu benim görüşüm ama anlattıklarınız otizime benzemiyor sadece ekran mağduru bol bol etkinlik yapın sürekli konuşun Allahın izniyle düzelir. Düzelir derken konuşması düzelir korkmayın çocuğunuzda problem yok
Glcntna Sevgissssss otizm ile ilgili bi belirti yokki bazı çocuklar geç konuşur genetikte önemli eşim 4 yaşında konuşmuş . benim bebeğimde aynı 27 aylıktı sadece baba kelimesi vardı başka yoktu 2 buçuk yaşında şuan birden açıldı hiç cümlesi yokken 1 haftadır ikili kelimeler kullanıyor şaşırıyoruz .
Sevgissssss Glcntna 27. Ayına kadar sadece baba mı diyordu ? Konuşmuyor diyince hemen Otizim çıkıyor intertte