terazikadini gluten genel olarak şişkinlik yapan birşey. Çok tüketiyorsanız olabilir. Ya da hassasiyetiniz varsa. Çölyak da olabilir tabii, ama çölyakta başka belirtiler de oluyor. Kişiye göre de değişiyor. İshal ve karın aprısı en yaygın belirtiler. Bazılarında deri doküntüsü oluyır, kaşıntı oluyor, sedef oluyor. Bazısında kabız yapıyor. Genelde demir düşer ve diğer vitaminler de azalır çölyakta bağırsak yapısı bozulduğu için.
Çölyak teşhisi için öncelikle kandan transglutaminaz IgA değerine bakarlar ya da EMA, birşey daha vardı hatırlayamadım adını. Bu üçünden biri pozitifse çölyak risk grubunda olursunuz. Kesin teşhis için endoskopi gerekir. Endoskopi ile mideden bağırsak girişine doğru örnek alınır ve bakılır. Eğer yapı bozulduysa çölyak teşhisi konur.
Ömür boyu glutensiz beslenme tek çözüm şu an için. Ancak bu sadece ekmeği kestim hamuru kestimle olmuyor maalesef. Çünkü farkında olmadan gluten maruziyeti devam edebiliyor. Mesela kullandığınız baharatta bulaş riski olabiliyor. Yada bir yerde köfte yiyorsunuz içinde galeta unu var, ekmek var. Yada döner yiyorsunuz içinde glutene dair birşey yok ama ekmeği kestikleri bıçakla kesmişler….
Benim kızım çölyak, evdeki bütün tahta kaşıkları attım. Teflon tavaları değiltirdim. Çelikler yıkayarak arınıyor allahtan onları kullanabiliyorum. Fırını iyice temizledim. Eve hiç glutenli birşey almıyorum. Glutenli ve glutensiz ürünü aynı buzdolabına bile koymamak lazım. Maalesef şu an için de ülkemizde biraz pahalı bir yaşam biçimi.
Evde sorun yok ancak sosyal hayatta zorlayıcı oluyor, özellikle çocuklar için.