Herkese merhaba. Bu mesajı tecrübe ve bilgilendirme amaçlı yazıyorum. Her yeni doğandan 2 kez topuk kanı alınıyor, ve bu topuk kanlarında kalıtsal hastalıklar araştırılıyor. Bazı anne babalar topuk kanı vermeye bebek ağladığı için gitmiyorlar. Halbu ki çok bilinçli olmak lazım. Bizim bebeğimiz bugün itibariyle tam 2. Ayını doldurdu. Aren’inimizin den fkü değeri şüpheli aralıktaydı. Nedir bu şüpheli aralık derseniz, pku hastası olmak için yani tanının sizlere konabilmesi kan fenialanin değerinin 360 üzeri olması gerekmektedir. Bu değer aralıkları kurumdan kuruma göre değişiyor. Fkü değeri denildiğinde 2-6 arasında olması gerek diyorlar. Yani hastalık tanısı için 6 hatta değerin 10-15-20 olması gerekmekte. Eğer fkü değeriniz 2 nin altındaysa veya fenilalanin değeriniz 60-100 altındaysa, hasta veya şüpheli değilsiniz yani korkucak hiç bir şey yok. Peki bu değer belirttiğim aralıklarda ise şüpheli konumuna düşüyorsunuz. Yani tedavş gerektirmeyen ama takip edilmesi gereken durumdasınız. Biz düzenli olarak çapaya kan götürüyoruz. Bebeğimizi ta çapa ya sürüklememek için yakın bir hastahanede yada sağlık ocağınızda topuk kanı aldırabilirsiniz. Okuduğum bir makalede 14 güne kadar kapalı bir zarfda saklayıp götürebilirsiniz. Tabi ben aldırdığımızım ertesi günü götürüp labaratuara teslim etmekteyim. Sonuç da internet ortamından kontrol edilebiliyor ve ilgili bölümün mail adresine sonucu gönderiyorsunuz. Aşı, hastalık, diş çıkarma gibi durumlarda ayrıca ekstradan kan istenmekte. Çünkü bu durumlar değeri arttırabiliyor yada azaltabiliyor. Bu değer bebeğinizin zihinsel ve bedensel gelişimi için çok önemli. Çünkü hastalık kanda protein birikmesi ve bebeğin bunu sindirememesi ile olumsuzlukların başlaması anlamına geliyor. İlk öğrendiğim de bir baba olarak hüngür hüngür ağladım. Ama bilinçli olmak lazım. Neden diye soracak olursanız, erken teşhis de tedavisi var. Sizin bebeğiniz özel bir bebek, beslenme alışkanlıkları ile bu hastalığı tedavi edebilir ve ona sağlıklı bir gelecek hazırlayabilirsiniz. Pku bir hastalık değil yaşam biçimidir. İnsanlar detoks yapacağız diye et süt yemeyip her gün avokado tüketmeyi göze alabiliyorsa, biz ve bizim gibi anne babalar bunu hayli hayli yaparız. Lütfen canınızı sıkmayın ve değerin düşmesi için dua edin. Ve durumun en kötüsüne kendinizi hazırlayın. Ben düşmeyecekmiş gibi pku yemek tarifleri veren sosyal medya hesapları takip ediyorum. Proteini düşük olan bir sürü gıdalar mevcut… Bebeğinizin sağlığı için güçlü olun, gerekirse onun ile sizde diyet yapın. Sizden ne görecekse zaten onu bilecektir. Sağlıcakla kalın…