Merhaba 16 aylık bir oğlum var, 36+4 de erken doğum yaptım, solunum distresi denilen bir doğuma bağlı solunum sıkıntısı yaşadı bebeğim entübe oldu ve 10 gün sonrasında herhangi bir kalıcı problem olmadan hastaden taburcu oldu… doğum komplikasyonu olduğu için kronik bir sonucu olmayacağını belirttiler.
Oğlum gergin, hırçın istekleri olan bir bebek,genel olarak sosyal gülümsemesi, benimle yada babasıyla oyun oynama çabaları diğer çocuklar gibi fakat hiçbir zaman oyuncaklarla fazla isi olmadı, halkalardan kule yapmak yada blokları üst üste koymak gibi şeylerle hiç ilgilenmedi her daim hareket etmek istedi şuanda da evde sürekli hareket halinde ordan oraya koşuyor birşeyler yapıyor. TV ve telefon hiç görmedi prensip olarak hiç izletmedik 5. ayda işe başladım babası evden çalıştığı için babayla sürekli iletişimde bende iş sonrası hep evdeyim.her zaman heycanlanınca kollarını çırpar mutlu olurdu forumlarda okuyunca endişe ettim. genel olarak çok aşırı birşeye odaklanmışsa adına bakmayabiliyor, şuan yürüyor koşuyor, anne, tutu, attı, gitti, at, aç, ağaç, çiçek,cici gibi kelimeleri söyleyebiliyor tekrar gibi değil örneğin ezan okunuyor öğretmiştim duyunca amin diyor, ambulans geçiyor duyunca ambu diyor. Palmiye ağacına takık durumda gördüğü her yerde heycanlanıyor ve bize gösteriyor. Sürgülü dolap kapalarını açsın kapatsın açık kapılara hiç dayanamıyor kapatıyor, bazen kapılarla oyunyor ileri hızlı itince tekrar geri gelmesi hoşuna gidiyor, bazen kavanoz kapağı gibi şeylerle oynuyor. Parkta eskiden salıncağa binerken şimdi salıncağın emniyet aparatını yukarı indir kaldırı öğrenmiş onu yapıyor. hareketli kitapları çok seviyordu açaba oradanmı bu açma kapama hareet ettirme komutuna takıldı emin olamıyorum,
genel olarak kitapları seviyor, herşeiy ona anlatıyorum, gökyüzünde aydedeyi görüyor aydede diyor, ama ışıklara takık durumda açılsın kapansın hoşuna gidiyor. eskiden olmazdı ama şuan süpürge sesinden korkuyor:( genel olarak göz teması var ama aşırı birşeye dalmıssa bakmıyor adını söylesemde… Demir eksikliği var acaba gerginliği ondan mı diye düşünmedim değil, peluş ayıları var onları çok seviyor sürekli cici yapıyor onlara, istediğ iolmadığı zaman çığlıklar atıyor ve kızdığımda anlıyor tepki veriyor. çığlık atınca ona gülünce falan hani sen ne yaramazsın der gibi oda bana güüyor. hala anne sütü almaya devam, memelerime cici diyor emerken, Her gün parka gitti doğduğundan beri yazın hatta hergün 2 kez… gittiğimiz yolda hep çiçekleri ellemek istedi ellettim:) ama yolu değiştirince tepki verdi çünkü çiçekleri elleyemiyordu :) fakat 10 gün önce taşındık yeni evimizde ilk gün bir garipsedi sonra hiç garipsemedi bütün düzeni aslında değişti ama ona ragmen hiç yadırgamadı… kendinden büyük yeğenim var onunla kovalamaca oynamayı seviyor.babasıyla kovalamaca birşeyin arkasına saklanma falan gibi şeyler oynayabiliyor.
tüm bunları düşününce otizm ya da dikkat eksikliği yada uyaran eksikliği olabilir mi ? kafam çok karışık sürekli bir hareket halinde, bu arada ablamın oğlu üstün zekalı, dürtüsel hiperaktivitesi ve dikkat eksikliği var. Ailemizde otizm eşim ve benim tarafımda hiç yok…
Şuan işi gücü bırakıp bu konuya takmış durumdayım… pedagog ve doktora götüreceğim ama o zamana kadar uykularım gitti aklımdan bu konuyu çıkaramıyorum…
Sadece fark ettiğim bir konu çocuğumun diğer çocuklardan farklı olduğu inatçı istekleri olan istekleri karşılanmadığında mutsuz olan tepki veren bir çocuk genel olarak uyanınca gülen karşılık veren ben yanından ayrılınca üzülen tepki veren, ilk girdği ortamda yabancılara uzak duran
Bazı şeyler olması gerektiği gibi bazıları da olmaması gerektiği gibi o yüzden büyük ikilemdeyim…
tecrübeleriniz ve yaşadıklarınızdan yola çıkarak bana yardımcı olabilirmisiniiz… cidden ben artık içinden çıkamıyorum….