Usnac1995 unlu bir psikologun sozunu paylasiyorum “bana uslu çocuk gosterin tedavi edeyim” … Bu soz herseyi acikliyor olsa da daha derinlemesine yazmak istedim. Oncelikle belirtmek isterim ki, bilgiye erisimin cok kolay oldugu bu donemde hala boylesine kabul edilemez goruslere sahip insanlarin -ozellikle ebeveynlerin- varligi beni cok uzuyor. Cocuk dedigin, kural tanimaz. Zaman icinde kural ogretilir. Beyin gelisimi tamamlandikca (18. Yasa kadar devam eder) cocuk bu kurallari ogrenir. Yetiskin gibi davranmasini beklemek bir cocuga , hatta bir topluma en buyuk hasar acan etmenlerden biridir. Birakin artik su cocuklarla ugrasmayi. Onlarin yapmasi gereken hoplamak, ziplamak, qglamak. Siz bir yetiskin olarak istediginiz olmadiginda duygularinizi yonetmeyi yasiniz geregi bildiginizden kabullenirsiniz. Ama coxugun beyin gelisimindeki ozellikle boyle mantikli dusunme, duygulara hakim olma isine yarayan ozellikleri gelismediginden aglayarak tepki verir. Kizarak, ofkesini dolu dolu yasayarak gosterir. Bu sizin beklentinizi ornekle aciklayayim,; cocugunuzun da sizden surekli hareket halinde olmanizi, surekli oyun oynamanizi, misafirlikte koltuk tepelerinde dolasmanizi beklemesi gibi bir sey. Hatta hic bir farki yok. Lutfen tum bireylerin yasina uygun davranislarini yargilamayalim. Anne babaligin isimize gelmeyecek cok yani var. Bunlari kabullenemiyorsak yapmayalim. Sevgiler.