Geçen kandil günü oğlumun elini paslı metal kesti ve biz paslı metal diyince tetanozdan korkarız hemen aşısının peşine düşeriz çünkü Paslı şeylerden tetanoza yakalanmanin riski yüksektir !
Ama aslında doğru biliyoruz da eksik biliyoruz meğerse sadece paslı birşey kesmesi yetmiyormuş tetanoza yakalanmak için kıymık,diken batması, yemek Yaparken bıçak kesmesi , cam kesmesi çivi vs batmasi özellikle toprakta uzun süre kalmış bir cisimin kesmesi Kedi tırmalamasi ve daha niceleri yani bebekleriniz 18 aydan küçükse aşısı yoktur ve dikkat edilmeli hastaneye koşturulmali ve sizinde asinizin üzerinden 10 yıl geçtiyse asiniz yenilenmeli !!
zaten bizler hamileyken tetanoz yapiliyoruz ki doğum sırasında olabilecek metal kesilerinin önlemleri icin asilarimiz yeni sayılır ama bebeklerimize dikkat edelim
Hemşireye dedim ne yapayım böyle böyle paslı metal kesti getireyim mi falan ayını sordu 32 aylık dedim ve aşısı olduğunu getirmeme gerek olmadığını söyledi 4 yaşında kadar olacak herşey korurmus 4 yaşında ve 13 yaşında tekrar yapılacakmış
Tetanoza yakalandıktan sonra tedavi olup kurtulabilmek ne yazık ki imkansiz denecek kadar zor sonu ölüm…
Allah korkusun hepimizi tedbirli ve dikkatli olalım …
Bilgilendirmek istedim çünkü ben sadece paslı birşey keserse Tetanoz olur saniyorken basit bir kedi tırmalamasi bile tetanoz riski tasiyormus …