AngelMotherr Bi noktada iki gözlemim söz konusu. Birisi anne-tutumunun etkisi, diğeri ise anne-baba geçmiş deneyimleri.
Bunu açmak istiyorum. Korumacı anne babaların çocukları malesef ki hayır diyemeyen, arkadaşlarıyla sınırlarını çizemeyen, kendini savumakta zorlanan yapıda olabiliyorlar. Aynı zamanda hayati boyunca hayır demekte zorlanmış ve hayır diyememiş anne- babaların çocukları da kendini savunmakta zorlanabiliyorlar.
Bu noktada çocuğunuza karşı tutumunuz çok önemli. Çocuğunuzun yaşı çok küçük ve o nedenle tutumunuz, konuşmalarınız ve davranışlarınız bu konuda onu çok kolay şekillendirebilecektir. Bir kaç tavsiye vermek istiyorum.
En az üç yaşında bir çocuk hayır diyebilmeyi öğrenmelidir. Vurulmak, itilmek, vurulmak, alay edilmek, reddedilmek vb. gibi hoş olmayan durumlarda istemediklerini açıkça ifade etmeleri gerektiğini bilmeleri gerekir.
Biri ona vurduğunda bir iki adım geri atıp, kendini öncelikle korumaya alması gerektiğini bilmeli. “Bana vurmana izin veremem. Bu benim hoşuma gitmiyor.” bunu açıkça belirtebilmeli.
Ona örnek olarak, taklitler, oyunlar ile bunu canlandırma yaparak öğretebilirsiniz. 2 oyuncağını alın ve yaşadıklarına benzer bir canlandırma yaparak oyuncakları konuşturabilirsiniz. Bunlar çok faydalı olacaktır. Konuşması yeterli olmasa bile tüm anlattıklarınızı emin olun öğrenecektir. Siz de bu durumla nasıl başa çıkacağını öğretmiş olursunuz. Çok daha uzun yazmak ve faydalı bilgiler paylaşmak isterdim. Umarım bunların da faydası olur.