birannebirkizbebek bazı test laboratuvarlarında veya hastanelerde yapılabiliyor. Ben, İstanbul Fulya e-lab’de yaptırmıştım, nifty’de bir tarama testi bir tanı testi değil (dediğim gibi prenatal dönemde tek tanı testi amniyosentez, kalan her şey tarama testi) ama nifty, ikili üçlü taramalar göre daha yüksek güvenirlikli sonuçlar veriyor özellikle trizomi tespitlerinde. Yani şöyle ikili veya üçlüde downlu diyip dowsuz doğan çocuk sayısı nifty’de dpwnlu denip downduz Doğan’dan kat be kat daha fazladır. Bir de neden öyle bir handikap var bilmiyorum ama ikili üçlü testler belli yaş üzerlerindendaha fazla risk göstergesi koyuyor. Bu da daha endişelendirdi bir süreç doğuruyor, bana doktorum hiç yaptırmadı bu ikili üçlüyü, ben sadece nifty yaptırdım. Detaylı USG ise bende iki kez çekildi birisi 12 hafta civarlrında diğeri ise yanılmıyorsam 20 haftaya yakındı ikincide beni perinatoloğa yönlendirdi orada da doktor ense vs ölçümlerine baktı, nifty de vardı zaten elimizde, trizomi riskiniz yok dedi.. nifty veya benzeri fetak DNA testlerini şiddetle öneririm eğer çekilmedi ise ikinci detaylı USG bizi de çok ama çok iyi vir perinatologra çektirmenizi öneririm (ben İstanbul’da Atıl yüksel’e çektirdim) temkinli olmakta fayda var, kimse size çocuğunuzda dön var hadi aldırın demeyecek, riskleri bileceksiniz sadece.